Bitcoin beurs Coinbase stelt beursgang uit na schikking in zaak om ‘washtrading’

Coinbase stelt beursgang uit na schikking met een Amerikaanse toezichthouder. De bitcoin beurs ging akkoord met een schikkingsvoorstel van $6,5 miljoen. Dit nieuws komt slecht uit, want het bedrijf wil zo snel mogelijk de beurs op. De beursgang wordt voorlopig opgeschort. Dat meldt Bloomberg.

De grote beurs werd op de vingers getikt door de Amerikaanse toezichthouder genaamd de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Op hun handelsplatform GDAX zou iemand aan ‘wash trading’ van Litecoin hebben gedaan én de datavergaring van hun platform klopte niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase zou foute en misleidende data hebben gedeeld op hun handelsplatform tussen 2015 en 2018. GDAX is inmiddels overigens omgedoopt tot Coinbase Pro en richt zich vooral op professionele handelaren en investeerders.

De CFTC is toezichthouder en houdt de verschillende beurzen in het land in de gaten. Zij constateerden dat er onder andere verkeerde data werd gedeeld over bitcoin en andere verhandelbare assets op hun platform.

Foute handel

Coinbase voelt zich na dit nieuws genoodzaakt om de beursgang voorlopig uit te stellen. Je wil als bedrijf niet met dit soort nieuws op de markt komen. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een staartje. Er werd gesproken over een waardering van $100 miljard voor het bedrijf.

De CFTC wijst naar twee stukjes software als boosdoener: Hedger en Replicator. In sommige gevallen handelden de programma’s tegen elkaar. Dat kán worden gebruikt om de prijs of het handelsvolume op te drijven.

Dit nieuws komt op een slecht moment. Coinbase wil voor tientallen miljarden dollars binnenkort de beurs op.

Coinbase stopte in 2018 met de Hedger software, dat was een verzoek van toenmalig werknemer Asiff Hirji. Hirji gaf een duidelijke waarschuwing: dit soort zaken zorgen voor problemen.

Het bedrijf is sindsdien overgestapt naar een ander soort dienst: zij laten dit nu over aan een derde partij.

Wash trading

Hier houdt het verhaal echter niet op. De CFTC klaagde Coinbase aan wegens wash trading van een werknemer. Wash trading is een vorm van marktmanipulatie waar je tegen jezelf handelt. Zo kun je kunstmatig volume creëren.

Het gaat specifiek om het plaatsen van koop- en verkooporders op het litecoin/bitcoin-paar op GDAX. De werknemer wordt niet bij naam genoemd. Decrypt speculeert op een mogelijke naam: Charlie Lee is de grote man achter litecoin en hij was toentertijd werkzaam bij de beurs. Maar voor dit gerucht is voorlopig geen bewijs geleverd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCoinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...