CEO van Canadese Bitcoin beurs beschuldigd van ‘wash trading’

De CEO van Bitcoin beurs Coinsquare is beschuldigd van wash trading, het kunstmatig oppompen van handelsvolumes.

Dat blijkt uit uitgelekte e-mails waar nieuwssite Vice de beschikking over heeft. Cole Diamond zou werknemers hiertoe opdracht hebben gegeven in maart 2019.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wash trading

Een van de problemen in de huidige bitcoin markt is dat – nog steeds – een significant deel van de markt ‘nepvolumes’ hanteert.

Uit een rapport van assetmanager Bitwise blijkt dat bij sommige beurzen het nepvolume meer dan 95% van het totale volume uitmaakt. Volgens een ander rapport van marktpartij FTX ligt het percentage met 80% wel iets lager.

Bij wash trading kopen en verkopen market makers, ingehuurd door een exchange, (grote) orders op. Daarmee krijgt het volume van bepaalde handelsparen een kunstmatig niveau.

Het geeft beleggers de illusie van liquiditeit, een belangrijk onderscheidende eigenschap van een marktplaats.

Want met meer liquiditeit kun je grote (ver) kooporders plaatsen zonder dat de prijs scherpt stijgt of daalt. Dat is gunstig als je meer wilt (ver) kopen.

Onder meer in Nederland is ‘wash trading’ een ‘misleidende en onjuiste transactie’ en bij wet verboden.

Coinsquare

Maar ook de relatief onbekende beurs Coinsquare maakte hier maar al te graag gebruik van.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zet het (de nepvolumes) maar weer aan'[/penci_blockquote]
Cole Diamond zou deze opdracht intern hebben gegeven ergens in maart 2019. Saillant: want toen was de inkt van het rapport van Bitwise nog maar net droog.

De opdracht impliceert: met één druk op de knop is ‘nep volume’ te activeren in het handelssysteem van deze exchange.

Deze functie was namelijk uitgeschakeld nadat officials van de financiële toezichthouder een bezoek brachten aan de beurs. Toen Cole er achter dat een medewerker deze had uitgeschakeld zonder zijn medeweten, reageerde hij furieus in een intern Slack-bericht.

Wash trading is bij wet verboden in de staat Ontario, Canada, waar Coinsquare gereguleerd is.

Volgens Vice is een andere medewerker opgedragen om het systeem weer in te schakelen. ‘Dat besluit kwam van Cole’.

Al in 2018 waren er twijfels over het soms sterk schommelde handelsvolume van Coinsquare. De beurs of Cole heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van Vice en Decrypt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.