Bitcoin beurs EXMO verliest $4 miljoen door hack via Poloniex

Het was deze week weer raak. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde cryptocurrency exchange EXMO was het slachtoffer van een hack. In totaal verloor het bedrijf 6% van de door klanten aan het platform toevertrouwde assets. $4 miljoen daarvan werd gestolen via Poloniex.

Hoeveel waarde het bedrijf precies is verloren is nog onbekend. EXMO heeft in een statement al aangegeven dat het niet mogelijk is om de via Poloniex gestolen cryptocurrency´s terug te halen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

EXMO heeft de getroffen gebruikers inmiddels gerustgesteld met de mededeling dat ze alles zullen terugbetalen.

Onderzoek naar EXMO hack door politie

De exacte oorzaak van de EXMO hack is nog niet bekend, maar het politieonderzoek is inmiddels gestart. Het lastige met exchange hacks is dat in beginsel natuurlijk niets kan worden uitgesloten.

Het bedrijf gaat het volledige systeem en alle beveiligingsprocessen doorlichten om er achter te komen waar het probleem zit. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart om de exchange weer volledig te laten draaien. Maar het zal lang duren voordat klanten van het platform de boel weer volledig vertrouwen.

Deze hack is eens te meer het bewijs dat het geen goed idee is om je bitcoin op een exchange te bewaren. Voor veel beginners is het ideaal om via een exchange hun eerste stapjes in het landschap te zetten. Maar na verloop van tijd is het beter om je bitcoin in eigen beheer te nemen.

Zeker niet de laatste exchange hack

De EXMO hack is niet de eerste en zeker niet de laatste exchange die met deze problemen te maken zal krijgen. Bitcoin is bedacht om onafhankelijk van derde partijen je vermogen te kunnen beheren. Bitcoin is geld gebaseerd op wiskunde en speltheorie in plaats van vertrouwen.

Door je bitcoin bij een exchange te laten staan breng je het element van vertrouwen terug in de vergelijking. In eerste instantie moet je de exchange zelf vertrouwen, wat in de meeste gevallen niet het probleem is.

Het grootste gevaar zit in de enorme hoeveelheden bitcoin die exchanges in beheer hebben, waardoor ze een gewild doelwit worden voor hackers. Voor je eigen goede gevoel is het zo waardevol om eens een goed te gaan zitten voor de bescherming van je digitale vermogen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....