Medeoprichter van Bitcoin beurs Global opgepakt door politie

De bitcoin beurs Global moet het voorlopig doen zonder een van de oprichters. Het bedrijf uit Hong Kong meldt dat een van medeoprichters is opgepakt door de lokale autoriteiten. Hij is naar verluidt minstens 15 dagen weg om te worden verhoord en het is onduidelijk wanneer hij terugkomt.

Bitcoin is grenzeloos en politici of politie heeft geen zeggenschap op het netwerk. Maar in de wereld daarbuiten ben je nog altijd afhankelijk van de regels van het land waar je zit. Het is onduidelijk om wie het precies gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Erg vervelend voor een bedrijf, maar de verdwenen oprichter heeft ook toegang tot de cold wallets van de beurs. Hij heeft de sleutel tot de bitcoin.

Fraude

Global legt in een persbericht de situatie uit vanuit hun perspectief. Ze zijn slachtoffer van het hardhandig optreden tegen frauduleuze SIM-kaarten en bankrekeningen: ”De medeoprichter heeft een aantal verdachte transacties ontvangen van internationale oplichters.”

Eerder dit jaar overkwam de beurs OKEx hetzelfde. De directeur met toegang tot de bitcoin van hun klanten en zichzelf werd opgepakt en verdween tijdelijk uit beeld. Sinds 27 november is de beurs weer volledig open.

Bitcoin opnemen

Global kan momenteel niet bij hun cold wallets en dat betekent dat zij (tijdelijk?) alle opnames moeten opschorten. Kortom: klanten van de beurs kunnen niet bij hun geld.

Ook de over-the-counter diensten van het bedrijf worden voorlopig stopgezet. Zo hoopt het bedrijf buiten schot te blijven vanuit China. China treedt namelijk steeds strenger op tegen beurzen en over-the-counter trading desks.

Een gevolg van de harde aanpak van China is dat miners in het land hun bitcoin niet kunnen verkopen voor lokale valuat. Dat meldt een Chinese verslaggever, Colin Wu, op Twitter.

Lees ook: Bitcoin in straatbeeld Hong Kong door actie community en non-profit

Zelf opslaan

Bitcoin opslaan is belangrijk. Je kunt je geld laten staan bij een derde partij, maar je bent dan wel afhankelijk van allerlei zaken. Hebben zij hun veiligheid op orde? En wat als de directeur wordt opgepakt en de private keys voor niemand anders beschikbaar zijn?

Het mooie van bitcoin is dat je zelf je bank kunt zijn, je hebt geen beurs of bedrijf nodig. Leer je bitcoin veilig kopen, versturen en opslaan!

Bitcoin prijs in euro’s:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)