Bitcoin (BTC) breekt $34.000, beurzen draaien overuren door instituties

Na de dip van maandag toont bitcoin (BTC) veerkracht. De koers breekt de $34.000 grens deze dinsdagavond. De voorlopige all time high ligt nog bij $34.800.

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en instituties

Instituties zijn een belangrijke kopende partij op de markt. Het is een trend die zich in 2021 keihard lijkt door te zetten. Beurzen zoals CME en LMAX profiteren daarvan. Zij mikken zich specifiek op deze groep investeerders en noteren volumerecord na volumerecord.

Dat blijkt ook uit recente data van de Noorse marktonderzoeker Arcane. Ze delen onder meer de volumegrafiek van LMAX, een spotbeurs die zich puur richt op institutionele en geaccrediteerde klanten. Maandag lag het volume bij deze exchange op 2,62 miljard dollar, een nieuw hoogtepunt.

Ze bedienen een ander marktsegment dan bijvoorbeeld Binance of een Nederlandse beurs zoals Bitvavo. Hoofd research Bendik Norheim Schei van Arcane schrijft op Twitter:

CME

Ook futuresbeurs CME deed goede zaken en draaide 2,7 miljard dollar aan volume met haar futureshandel.Je kunt er in contracten handelen en een long of een short positie innemen.

Speculeer je met een long positie en stijgt de spotprijs, dan neemt ook je contract in waarde toe.

Dat grote partijen een positie innemen in de cryptomunt, is een trend uit 2020. Maandag maakte Anthony Scaramucci bekend dat zijn hedgefonds in de maanden november en december voor 300 miljoen dollar aan BTC heeft ingeslagen. Ze starten bovendien een nieuw bitcoin fonds.

Uit onderzoek van Kevin Rooke blijkt dat negen fondsen in totaal 23 miljard dollar in BTC geïnvesteerd hebben. Dat is circa 4% van de totale marktwaarde op moment van schrijven.

Een groot deel daarvan is in handen van vermogensbeheerder Grayscale, die 19 miljard dollar heeft opgeslagen in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het zijn bedrijven die voor de lange termijn exposure zoeken en minder gevoelig zijn voor korte termijn speculatie.

Vandaag brak ook het nieuws dat One River de ‘grootste bitcoin ooit’ bij Coinbase heeft uitgevoerd. Volgens de geruchten een aankoop van 1,7 miljard dollar via een over-the-counter desk. Dat zijn transacties buiten de spotmarkt om.

Liquidaties

Maandag stond in het teken van een scherpe daling van de spotprijs, maar het had ook tot gevolg dat long posities op futuresbeurzen geliquideerd zijn.

Een gezamenlijke som van 2 miljard dollar aan contracten ging in rook op, waaronder 190 miljoen dollar aan long posities bij Binance.

Volgens Ki Young Ju, CEO bij on-chain onderzoeker CryptoQuant, is er nu angst en paniek op de futuresmarkt. De speculatiedrift is wat ingetoomd, getuige de cijfers die hij deelt.

Dat kan consolidatie van de prijs tot gevolg hebben, voordat de spotprijs een uitbraak maakt (naar boven) of scherp daalt.

Tegelijkertijd meldt Santiment, een conculega van Crypto Quant, dat het maandag vooral adressen met 1.000 bitcoin en minder die verkochten. Het waren ogenschijnlijk niet de whales die hun bitcoin aanboden.

Getuige de onderstaande grafiek hielden de ‘whales’ zich gedeisd tijdens de dip. Het aantal bitcoin met daarop 1000+ BTC is zelfs toegenomen. Dit terwijl het aantal adressen met tussen de 10 en 1.000 BTC juist scherp daalde.

Bitcoin (BTC) breekt $34.000, beurzen draaien overuren door instituties

De prijs in euro:

Lees meer over:
beurzenBitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...