Bijna 1,5 miljoen bitcoin in handen van bedrijven en overheden

Het aantal bitcoin dat in handen is van beursgenoteerde bedrijven is in 2021 fors gegroeid.

Het voorheen onbekende MicroStrategy is een factor van betekenis. Het ICT-bedrijf van Michael Saylor, in februari 2021 organisator van het 'Bitcoin for Corporations' event, heeft ruim 124.000 bitcoins op de balans.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tesla staat met 43.200 bitcoin op plek nummer twee wereldwijd. Ze kochten in februari 2021 voor 1,5 miljard dollar aan BTC, één van de meest opzienbare nieuwsfeitjes van vorig jaar.

Kijken we niet alleen naar publieke bedrijven, dan zijn de getallen nog indrukwekkender.

Volgens schattingen van bitcointreasuries.org is er ~1,48 miljoen bitcoin in handen van (particuliere en publieke) bedrijven en overheden.

De top 5 bestaat uit:

  • Grayscale Bitcoin Trust: 654.885 BTC (beursgenoteerd fonds)
  • Block.One: 164.000 BTC (privaat bedrijf)
  • Mt.Gox: 141.686 BTC (privaat bedrijf)
  • MicroStrategy: 124.391 BTC (beursgenoteerd bedrijf)
  • Coinshares: 69.730 BTC (beursgenoteerd fonds)

Naar verluidt heeft de Oekraïne met ruim 46.000 bitcoin de meeste publieke BTC in handen, hoewel dit nooit officieel bevestigd is door de regering.

Het bejubelde El Salvador heeft 1.241 bitcoin in bezit, onder beheer van een Amerikaanse custodian. Overheden verkopen doorgaans in beslag genomen via openbare veilingen, maar sommige kiezen ervoor een deel te houden of te kopen op de wereldmarkt.

Volgens analist Willy Woo is het aandeel van beursgenoteerde bedrijven ten opzichte van beleggingsfondsen toegenomen. Kortom, Grayscale is minder dominant geworden.

Bedrijven als MicroStrategy legt de bitcoinstrategie geen windeieren. Er staat nu voor 6 miljard dollar aan digitale energie op hun bedrijfsbalans, een virtuele winst van 2,1 miljard dollar tegen de huidige koers.

CEO Michael Saylor is uitgegroeid van een vrijwel onbekende miljardair tot een woordvoerder van een nieuwe assetklasse. Met zijn optreden bij het populaire praatprogramma van Tucker Carlson is Saylor definitief doorgedrongen tot de Amerikaanse huiskamers.

Maar of zijn strategie nu heel breed navolging krijgt, dat valt anno 2022 te bezien. Tot nu toe is er geen sprake van een ander groot bedrijf dat bitcoin inkoopt. Twitter gaf te kennen dat te risicovol te vinden en ook Tim Cook, de CEO van Apple, heeft dan wel privé crypto's maar bedrijfsmatig is het géén optie.

Zolang de prijs stijgt, leidt het tot extra leverage met name zodra er traditionele obligaties - en aandelenuitgiftes worden aangewend om meer kapitaal in bitcoin te stoppen.

Maar zodra de prijs daalt, betekent bitcoin een extra risico voor het bedrijf en zijn aandeelhouders, en zolang de overheid geen duidelijke definitie voor bitcoin neerlegt en er op toezicht geen duidelijke kapitein is, blijft men afwachtend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...