Proof of Keys day: zijn jouw gespaarde bitcoin in eigen beheer?

Op 3 januari 2022 vindt de jaarlijkse “Bitcoin bankrun” plaats. Het doel is om Bitcoin van exchanges af te halen op ‘Proof of Keys day’.

Vorige jaren zagen we geen gigantische uitstroom, maar het is een goede dag om te kijken of je zelf nog bij je bitcoin kunt. Zowel bij beurzen als bij bijvoorbeeld zelfopslag kunnen dingen misgaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee achter deze dag is simpel: het moet mensen motiveren om hun bitcoin zélf op te slaan.

3 januari 2009

Het eerste bitcoinblok is gemined op 9 januari 2009, en bevatte een headline van het Britse dagblad The Times van 3 januari. Vandaar dat we op 3 januari Proof of Keys day vieren. De bedenker van het ‘Proof of Keys’ is Trace Mayer. Mayer is een vroege bitcoiner/trader die inmiddels wat minder van zich laat horen.

De tekst die in het genesisblok te vinden was, was: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Een verwijzing naar de bankencrisis van 2008.

Beurzen en brokers kun je zien als een soort banken in de wereld van bitcoin. Sterker nog: veel gebruikers laten daar hun geld staan.

Strategie voor bitcoinopslag

Bitcoiners zullen je vaak aanraden om je bitcoin zelf op te slaan, bijvoorbeeld op een hardwarewallet. Onder meer de site StoringBitcoin.info helpt je spelenderwijs een strategie te vinden voor jouw bitcoinopslag.

In een minuut of 5 kom je met een aantal vragen tot een strategie voor jouw bitcoinopslag. Dat zou een wallet op je telefoon kunnen zijn (simpel), of een Multisig-oplossing. Waar je op uitkomt is afhankelijk van de manier waarop je de vragen beantwoordt.

Exchanges en cold wallets

Exchanges zijn niet altijd blij met dit fenomeen. Zo stopte in 2019 de exchange HitBTC met bitcoinopnames, en had Bitfinex in hetzelfde jaar problemen.

Vermoedelijk waren er problemen met de cold wallets. Exchanges houden een klein deel van de bitcoin in “hot wallets”. Deze hot wallets bevatten de direct beschikbare bitcoin. De rest van de bitcoin houden exchanges veilig in cold wallets. Deze cold wallets liggen bijvoorbeeld in een kluis.

Als er massaal geld wordt opgenomen zullen er vaak handmatige acties nodig zijn om geld van de cold wallets beschikbaar te maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...