Bitcoin bij Russen populairder dan goud of obligaties

Uit een nieuw onderzoek van de Centrale Bank van Rusland blijkt dat steeds meer huishoudens een hoger percentage van hun geld in cryptovaluta aanhouden.

Onderzoek naar investeringen

De centrale bank doet sinds 2013 dit onderzoek iedere twee jaar. Deze week kwamen ze in een nieuw rapport tot de conclusie dat Russische families meer cryptovaluta aanhouden dan geld in beleggingsfondsen of goud.

De bank ondervroeg meer dan 6.000 huishoudens en meer dan 12.000 individuen in 32 regio’s. Het onderzoeksrapport noemt dat onder de gezinnen die wel cryptovaluta hebben, het mediaan van dit bedraag neer komt op ongeveer 17.500 roebel. Dat is ongeveer $225.

Het betekent dus dat de helft van deze Russische families met cryptovaluta meer dan $225 hodlen.

In 2021 was het jaarlijkse volume van Russische cryptotransacties ongeveer $5 miljard. Het rapport merkte op dat meer dan 65% van de Russische huishoudens financiële activa had, met een mediaan van 15.700 roebel ($200).

Bovendien spaart 64,5% van deze huishoudens geld op bankrekeningen, met een mediaan van 15.000 roebel.

Populairder dan goud

0,4% van de ondervraagde gezinnen zou bitcoin of altcoins hebben. Het is een laag aantal, maar nog altijd hoger dan de 0,3% die werd geregistreerd voor huishoudens die belegden in mutual funds en goudbeleggingen.

Bovendien investeerde ongeveer 1,6% van de huishoudens in aandelen en obligaties, met een mediaan van 26.500 roebel. Deze meer traditionele investeeropties zijn dus nog altijd populairder dan bitcoin.

Sinds de oorlog met Oekraïne kan bitcoin voor Russen meer zijn dan een investering. Het is een onstopbaar betaalmiddel wat handig kan zijn voor Russen die bij buitenlandse bedrijven werken.

Er zijn verhalen bekend waarbij Russische werknemers hun salaris van een Amerikaans beursgenoteerd ICT-bedrijf niet konden ontvangen toen de SWIFT-sancties werden doorgevoerd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland