Bitcoin (BTC) handel op peer-to-peer platformen in Afrika trekt aan

De handel in Bitcoin (BTC) neemt toe in Afrika. Met name de landen ten zuiden van de Sahara woestijn bereiken nieuwe records in handelsvolume.

Een van de mogelijke verklaringen is de economische onrust in de wereld en op het continent. Het is zeker niet zo dat men massaal hun lokale valuta inruilt voor BTC, maar de toename in handelsvolume duidt op meer interesse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in Afrika

Peer-to-peer platformen zijn populairder dan ooit in de regio. Volgens data van Useful Tulips is het handelsvolume zelfs hoger dan in 2017. In dat jaar bereikte BTC op de meeste beurzen even een prijs boven de $20.000.

We zitten nu nog niet eens op de helft van de prijs, maar toch is er meer interesse in bitcoin dan uit in het zuiden van Afrika.

Records

Ghana, Kenia en de Centraal Afrikaanse Republiek bereikte een handelsrecord op peer-to-peer handelsplaatsen. Via deze platformen kun je, a la Marktplaats, bitcoin verhandelen aan elkaar.

Ook Nigeria zat dichtbij hun handelsrecord, en dat zonder recordprijzen van bitcoin zelf.

Matt Ahlborg, de bedenker van Useful Tulips, geeft twee mogelijke verklaringen voor de oplopende volumes: de huidige (financiële) staat van veel van deze landen en de aankomende bitcoin halving. De toestroom van nieuwe bitcoin gaat door de helft aanstaande maandag, van 12.5 BTC naar 6.25 BTC.

Meeste handel

De meeste bitcoin handel vindt plaats in Nigeria. Afgelopen week verhandelden de Ghanezen voor $7.2 miljoen aan bitcoin. Kenia staat op gepaste afstand op plek twee met $1.6 miljoen. Op drie staat Zuid-Afrika met naar verluidt $1.1 miljoen aan bitcoin handelsvolume.

Inflatie

Ondanks het feit dat de regio er relatief goed voor staat volgens de Wereldbank is er een inflatiecijfers van 4% tot 7% per jaar. De lokale valuta worden dus, net als alle fiat munten, langzaam minder waard.

Door de gezondheids- en financiële crisis wereldwijd waarschuwt de Wereldbank nu voor de grootste recessie in 25 jaar voor de landen ten zuiden van de Sahara.

Dat kán een reden zijn voor een klein deel van de bevolking om hun heil in andere valuta te zoeken. Bitcoin is dan een optie, maar wereldwijd is met name de dollar nog altijd de vluchtroute.

Latijns-Amerika

Een ander gedeelte in de wereld waar het handelsvolume rap toeneemt is Latijns-Amerika. Wereldwijd ziet het platform LocalBitcoins hun volumes dalen, maar in landen als Venezuela en Argentinië.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...