Bitcoin (BTC) Analyse: Prijs rond $10.450. Bearish of bullish?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Tweeduizend dollar omlaag, dan weer duizend omhoog. Nee, saai is de bitcoin zeker niet. Met de tweeduizend dollar val heeft de koers een belangrijk steunpunt gehouden. Is dat genoeg om positief te worden of kunnen we een verdere val in prijs verwachten?

Een kijkje naar de grafieken laat ons verschillende scenario’s zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de onderstaande week grafiek (figuur 1) is te zien dat de koers zakte van $11.500 naar $9.500. Het ging daarbij even door de 12EMA (blauwe lijn) die in voorgaande weken wel werd gehouden. Er worden lower highs (LH) en higher lows (HL) gevormd, wat de wekelijkse grafiek in een evenwicht patroon brengt.

Ik verwacht een lower high op eerdere resistance tussen de $10.600 – $10.800. Als de koers bearish breekt uit het evenwicht patroon dan kijk ik naar support op de 21EMA (oranje lijn) en 26EMA (rode lijn). De koers lijkt in een bull markt altijd in ieder geval de 21EMA op te willen zoeken.

Het is nog net iets te vroeg, maar de RSI lijkt support te vinden op de getekende support lijn, zoals het eerder gedaan heeft. Dat betekent dat we voor nu op $9.500 voorlopig weer de bodem hebben gehad. Het volume neemt ook nog af, ondanks de grote prijs beweging en dat hoort bij een evenwicht patroon.

Figuur 1: De koers ging even door de 12EMA (rode lijn) en heeft een higher low gevormd. Een evenwicht patroon lijkt te zijn ontstaan waarbij een lower high moet worden gevormd (LH).

Bitcoin (BTC) Analyse: Prijs rond $10.450. Bearish of bullish?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

In mijn vorige analyse schreef ik dat als de koers door de 12EMA en 26EMA op de dagelijkse grafiek zou zakken dat we in een wekelijkse evenwicht patroon zouden komen. Dat lijkt te zijn gebeurd zoals te zien in figuur 1 hierboven. Ik gebruik de 12EMA en 26EMA om duidelijk te kunnen bepalen of de bulls of bears in controle zijn.

De koers bevindt zich onder beide, wat inhoudt dat op de dagelijkse koers de bears de overhand hebben. Naast de 12EMA en 26EMA zijn er nog langere termijn moving averages zoals de 100MA (paarse lijn) en 200MA (gele lijn) support punten om in de gaten te houden samen met de Fibonacci niveaus om potentiële support punten te identificeren.

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2 hieronder) lijkt zich een bearish rising wedge te vormen. De target daarvan is weer de $9.400 waarna vervolgens de downtrend vaak voortzet. Support zit dan op $9.000 – $9.100 (Adam and Eve bodems), $8.600 (groene 0.5 Fibonacci, welke ook samenvalt met de wekelijkse 21EMA).

Als het echt bearish wordt dan kijk ik zelfs naar de 200MA (gele lijn, $7.000). Maar goed, één dag tegelijk, en we kijken eerst of de bearish rising wedge zal uitspelen. Op de 4uur grafiek is namelijk wel een positieve trend verandering te zien in de prijsactie.

Als de koers boven de resistance van $10.800 weet te sluiten dan ben ik in ieder geval weer bullish.

Figuur 2: Er vormt een bearish rising wedge op de grafiek. Als die doorzet is de target daarvan $9.400.

Bitcoin (BTC) Analyse: Prijs rond $10.450. Bearish of bullish?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4 uur grafiek (figuur 3 hieronder) is te zien dat de koers een low heeft gemaakt op de 0.382 Fibonacci niveau en vervolgens een uptrend is gestart met higher lows en higher highs. Om weer bullish te zijn en de rising wedge op de dagelijkse grafiek te invalideren willen de bulls weer boven de 26EMA (rode lijn) komen en een bullish cross hebben van de 12EMA en 26EMA.

De bulls moeten $10.800 kruisen om weer echt bullish te zijn. Als ze resistance vinden op de $10.800 wordt er op de wekelijkse grafiek een lower high gevormd en borduurt het evenwicht patroon verder.

Figuur 3: Er is een uptrend met higher lows en higher highs. Maar zolang de koers niet boven de 26EMA komt, waar het nu resistance vindt, dan houden de bears de controle.

Bitcoin (BTC) Analyse: Prijs rond $10.450. Bearish of bullish?

Wat gaat bitcoin doen?

De bulls hebben op de lagere timeframe de trend veranderd, maar op de dagelijkse timeframe is een bearish rising wedge te zien met een target van $9400 als het doorzet. Als de bulls doorzetten met de 4uur trend dan kan de zie ik de koers stijgen tot resistance op $10.800.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een DAO en BlockDAM token.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws