Bitcoin (BTC) op $8.721: Komt de bullrun van 2019 in gevaar?

Een bitcoin (BTC) gaat op dit moment voor $8.721 over de digitale toonbank. Een groot verschil met de prijs van een maand geleden, maar na een grote stijgingen lijkt de power een beetje te zijn weggezakt. Krijgen we te maken met een dip? Een analyse.

Op technisch vlak bevindt de bitcoin prijs zich in zwaar weer, het momentum lijkt weg. Veel handelaren verwachtten nog een sterke beweging omhoog om daarna flink te zakken. Maar het is twijfelachtig of dit scenario zich ook zo gaat voltrekken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er is al een tijdje twijfel in de markt, wat vorige week resulteerde in een flinke dump van ongeveer $1.000.

Daily Bitcoin Chart

Als we de daily chart van BTC er bij pakken, dan zijn er een aantal zaken die opvallen.

Kracht ebt weg

Wat direct in het oog springt, is het feit dat de bullrun zijn kracht aan het verliezen is. Dit is te zien aan de RSI, die sterk wegzakt en vorige week een flinke bear divergence maakte.

Maar het is ook zeker direct te zien aan het volume. Het volume dat we zagen tijdens de pump van $6.000 naar $8.000 is nergens meer te bekennen. De kracht lijkt weg te ebben.

Dit wordt nog sterker uitgebeeld door de OBV, die na de eerdere bearish divergence een tweede lower high aan het maken lijkt te zijn.

Bitcoin Daily

Bitcoin (BTC) op $8.721: Komt de bullrun van 2019 in gevaar?

Bitcoin Parobola gebroken

In een normale uptrend is het een gezond teken als de prijs even terugzakt. Echter is het momentum tijdens deze bullrun op korte termijn erg belangrijk.

Bitcoin is namelijk in twee maanden tijd van $4.000 naar $9.000 gestegen, een stijging van meer dan 100%. In de chart is te zien dat het sterke momentum heeft geresulteerd in een parabolische prijsstijging.

De groene lijnen geven dit weer, de bovenste lijn is echter rood gekleurd. Deze parabolische trendlijn is doorbroken door de dump van afgelopen donderdag.

Bij parabolische prijsstijgingen is dit een zeer gevaarlijk punt, aangezien het verloren momentum heel moeilijk is terug te pakken voor de bulls. Een doorbroken parabolische trendlijn zorgt vaak voor hevige correcties.

De bulls moeten zeer veel risico nemen om de prijs in de parabolische uptrend terug te brengen en de bears zullen er alles aan doen om dit te voorkomen. Dit zal in de volgende grafiek nog duidelijker worden.

Bitcoin Bullmarket intact

Hoewel de parabola dus gebroken is, zien we aan de Ichimoku indicatoren nog duidelijk dat de algehele Bitcoin bullmarket springlevend is. Zelfs een verdere retrace naar $7.000 zou de prijs nog boven de Kijun houden.

Zakken we daar doorheen, dan zit er tussen $6.000 en $7.000 ook nog zeer veel support. Een retrace naar deze levels zou waarschijnlijk resulteren in een langere periode van consolidatie, waarna de bullmarket zich bijna onvermijdelijk weer voort zal zetten.

4-Uur Bitcoin chart

Bitcoin 4-Uur

Bitcoin (BTC) op $8.721: Komt de bullrun van 2019 in gevaar?

Als we de 4-Uur chart er bij pakken, dan zien we direct waarom de Ichimoku indicator één van mijn favoriete indicatoren is. De indicator laat zien dat de bulltrend op dit lagere timeframe wél nog steeds intact is.

Ondanks het verlies aan momentum, is het gevecht hier nog niet verloren. Elke keer als de prijs door de Tenkan zakte, dan was er de Kijun nog om de trend gaande te houden.

Momenteel is de prijs zelfs weer boven beide indicators, wat een bullish teken is. Tegelijkertijd zien we dat de prijs weerstand aan het ondervinden is van de gebroken parabolische uptrend.

Je kan dus wel zeggen dat we ons op een kritisch equilibrium bevinden. De bulls hebben op dit timeframe de mogelijkheid om de bulltrend op het daily timeframe veilig te stellen.

Echter valt ook hier direct weer op dat er nog weinig momentum is. Het volume is momenteel veel te laag om door deze resistance heen te schieten.

Wat gaat bitcoin doen?

Het is nu afwachten wat de prijs gaat doen. Houdt de 4-uur Kijun goed in de gaten, als de prijs daar onder closed, dan is bitcoin in grote problemen.

Blijf ook op mogelijke chart patterns letten, zij kunnen een eventuele push naar bullish territorium op de Daily bewerkstelligen. Besef in ieder geval dat BTC het zwaar heeft en dat deze parabolische uptrend tot een abrupt en pijnlijk einde kan komen als je geen winsten hebt afgeroomd.

Zonder teveel trading advies te geven, dit zijn momenten waarop je goede afwegingen moet maken op het gebied van risicomanagement.

Ichi_MokuM

Ervaren crypto trader, journalist en ondernemer.
Meer van mijn analyses en verhalen?
Volg mij op Twitter: @Ichi_MokuM