CoinSwap: Een manier om je Bitcoin (BTC) transacties meer privacy te geven

Bitcoin (BTC) transacties zijn in de kern niet geheel anoniem. Sterker nog: de boekhouding van transacties is voor iedereen in te zien. Er zijn verschillende manieren om je privacy te verbeteren op het bitcoin netwerk.

En daar komt binnenkort hopelijk een nieuwe bij: CoinSwap. Met een CoinSwap zien transacties er van buitenaf uit als normale transacties, maar het is niet meer te herleiden wie de nieuwe eigenaar is van de verstuurde bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CoinSwap laat geen sporen achter voor analisten om achteraan te gaan.

Het idee

Dit principe wordt verder uitgelegd op de GitHub van Chris Belcher. Een Nederlandse vertaling van de uitleg:

Stel je een toekomst voor waar gebruiker Alice bitcoin heeft en deze wil verzenden met maximale privacy. Ze gebruikt hiervoor een speciale transactie. Voor iedereen die de blockchain analyseert ziet de transactie er heel normaal uit: de transactie gaat van adres A naar adres B. Maar in werkelijkheid komt de transactie bij adres Z terecht. Dat adres staat helemaal los van A en B.

We gaan nu een stapje verder. Gebruiker Carol is niet bezig met privacy en verstuurt zijn bitcoin met een doorsnee wallet die vandaag al bestaat. Maar omdat de transactie van Carol precies lijkt op die van Alice, moeten analisten nu met de mogelijkheid rekening houden dat zijn bitcoin werden verstuurd naar een adres die helemaal los staat van hem.

Ook de privacy van Carol wordt verbeterd wanneer mensen als Alice gebruikmaken van CoinSwap. Zelfs als Carol daar zelf nog nooit van gehoord heeft.

In een wereld waar adverteerders, social media en andere bedrijven alle gegevens van Alice en Carol willen verzamelen kunnen dit soort privacy verbeteringen erg waardevol zijn.

De twijfel bij elke transactie kan er voor zorgen dat bitcoin als betaalmiddel vaker gebruikt kan worden, en dat maakt het een (nog) betere vorm van geld.

Deze ondetecteerbare privacy kan vandaag ontwikkeld worden door het implementeren van CoinSwap. Er is echter meer nodig dan dat: er zijn verschillende bouwstenen die een goed systeem maken.

De software kan bestaan als een standalone bitcoin mixing app, maar het kan ook geïmplementeerd worden door al bestaande wallets. Zo kunnen gebruikers gebruikmaken van bitcoin transacties met meer privacy.

CoinSwap

Net zoals CoinJoin werd CoinSwap bedacht door Greg Maxwell in 2013. CoinJoin is relatief makkelijk te implementeren, dat geldt echter niet voor CoinSwap. Het idee is echter veel belovend en lost een hoop problemen op die CoinJoin wel ervaart.

CoinSwap kan de nieuwe stap zijn voor on-chain bitcoin privacy.

CoinSwap is een manier om een bitcoin in te ruilen voor een ander zonder tussenpartij. Alice en Bob kunnen bitcoin met elkaar verhandelen door de transactie eerst naar een CoinSwap adres te sturen om daarna de BTC naar Bob te sturen.

Een geheel andere set van transacties geeft het geld van Bob vervolgens aan Alice:

Deze constructie zorgt ervoor dat een buitenstaander de adressen van Alice niet aan elkaar kan koppelen. Er is geen transactie tussen beide adressen. Adres 2 kan een adres van Alice zijn, maar ook van iemand anders waar zij haar geld heen stuurt.

Dit voorkomt dat je duidelijk kunt herleiden wie de eigenaar is van het adres die de bitcoin ontvangt. CoinSwaps kunnen vandaag worden geïmplementeerd zonder het bitcoin protocol zelf aan te passen.

De toekomst

CoinSwap is een veel belovend privacy protocol omdat het er voor zorgt dat de ontvanger bij een bitcoin transactie anoniem(er) wordt. Deze toepassing is echter slechts één van de factoren die nodig zijn om BTC met het oog op privacy beter te gebruiken.

Als CoinSwap wordt geïmplementeerd in populaire wallets (bestaande of nieuwe) dan verhoogt dat de privacy voor iedereen op het netwerk.

Belcher geeft aan dat hij deze software wil maken, de code is gratis voor iedereen. Op GitHub staat inmiddels de eerste code om te reviewen. Mocht je niet technisch onderlegd zijn en toch willen bijdragen dan kun je doneren aan het project.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...