‘Minder dan 1% van Bitcoin transacties heeft te maken met criminaliteit’

Minder dan 1% van alle bitcoin transacties zijn te koppelen aan illegale activiteiten. Dat melden de data analisten van Elliptic.

De onderzoekers keken naar de geldstromen van illegale marktplaatsen, ransomware wallets en andere oplichtingspraktijken. In 2012 werd nog zo’n 35% van alle transacties gelabeld als crimineel, een flinke daling dus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoek

Elliptic houdt de waarde in dollar van transacties met bitcoin al bij sinds 2012. Ze gebruiken deze data om deze percentages te berekenen. Ze kijken dus naar de dollarprijs en niet naar het aantal bitcoin dat verstuurd wordt.

Tom Robinson, mede-oprichter en chief scientist bij Elliptic, vertelt meer tegenover The Block: ”Er is een duidelijke daling zichtbaar, ik denk dat het komt door de invoering van anti-witwasregels, het werk van de politie en de inzet van cryptobeurzen en andere bedrijf.”

De exacte cijfers worden niet gedeeld door Elliptic. ”Wij vinden dat de focus teveel ligt op absolute getallen terwijl mensen moeten kijken naar het grote plaatje”, zegt Robinson.

'Minder dan 1% van Bitcoin transacties heeft te maken met criminaliteit'

Data

De data voor valuta’s als de dollar of euro zijn niet bekend. Een bitcoin transactie is relatief makkelijk te volgen, maar dat geldt voor buitenstaanders niet bij het traditionele bankverkeer.

Robinson: ”Het volgen van fiatgeld is erg moeilijk. Ik ken geen vergelijkbare getallen om een eerlijke vergelijking te maken.

Elliptic verzamelt naar eigen zeggen data van allerlei verschillende crypto adressen: ”Dat gat om legitieme bedrijven zoals beurzen, wallets en betalingsverwerkers. Maar ook illegale organisaties. Al onze data wordt ondersteund door bewijs. Onze klanten gebruiken het om beslissingen op het gebied van compliance te maken.”

Criminaliteit

Het aantal illegale transacties is opmerkelijk laag, met name omdat landen wereldwijd de regels rondom bitcoin steeds strenger maken.

In Nederland wordt er bijvoorbeeld een onvervalst digitaal sleepnet uitgegooid om allerlei gegevens van gebruikers van bitcoinbeurzen te verzamelen. Het voornaamste argument: het helpt tegen het financieren van terrorisme en witwassen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...