Bitcoin (BTC) derivaten op de Duitse en Luxemburgse beurs?

Een Duitse start-up wil verschillende financiële producten rondom bitcoin naar de aandelenbeurzen van Frankfurt en Luxemburg brengen. Het bedrijf genaamd Iconic heeft een verzoek ingediend voor een bitcoin exchange-traded note (ETN). Dat meldt Handelsblatt.

Bitcoin derivaten?

Een exchange-trade note is een schuldbewijs, uitgegeven door grote financiële instellingen. Een ETN is een schuldproduct dat lijkt op een obligatie, de regels verschillende per specifieke ETN.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als het aan Iconic ligt dan kunnen handelaren in december van dit jaar nog aan de haal met de bitcoin ETN. De start-up is gevestigd in Frankfurt, maar wordt door de financiële waakhond van Luxemburg in de gaten gehouden.

Iconic gaat met opgehaalde fondsen direct bitcoin kopen. Zij halen deze bij de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase.

Stapje terug

Eerder dit jaar kwam een ander financieel product rondom bitcoin weer in het nieuws: de exchange-traded fund (ETF). Het Amerikaanse Bitwise kreeg een harde ‘nee’ voor hun Bitcoin ETF. De ETF is een tracker, die volgt de koers van een product zo nauwkeurig mogelijk.

Iconic gelooft met hun aanvraag wel kans te maken. En daarin staat de Duitse start-up niet alleen. De voorzitter van het Blockchain Center van de Frankfurt School of Finance & Management is ook enthousiast. Philip Sandner: ”Iconic heeft de regelmakers en Deutsche Börse (eigenaar van de aandelenbeurs in Frankfurt) overtuigd. Een echte bitcoin ETF is Europa is weer een stapje dichterbij.”

Financiële producten

Bitcoin is een nieuwe financiële techniek, maar onze wereld is er (nog?) niet op ingesteld. Mede daarom zie je nu allerlei financiële constructies die we al kennen van de ‘oude’ financiële wereld. ETF, ETN, hefboomconstructies…

Allerlei manieren om de (traditionele) beleggers ook de mogelijkheid te geven zich aan bitcoin bloot te stellen zonder zelf de markt op te gaan en BTC te kopen. Het geeft een stukje legitimiteit aan BTC in bepaalde kringen. Maar bitcoin heeft dit niet nodig. Meer liquiditeit en meer vraag naar bitcoin is echter altijd welkom.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...