Franse centrale bank start experimenten met ‘digitale euro’

De Franse centrale bank experimenteert met een central bank digital currency (CBDC). Het gaat hier om een nieuwe versie van de euro.

Ze maken gebruik van ‘blockchain technologie’ of eigenlijk: ze gebruiken een mooie marketing term om te praten over gedeelde databases.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tests

In het persbericht licht de Banque de France hun uitstapje verder toe: ”Sinds de start van dit jaar zijn we begonnen aan een experimentele aanpak voor central bank digital currency’s. Samen met partners zijn we aan het ontdekken of bijdrages van nieuwe technologieën de financiële markten kunnen verbeteren.”

De bank noemt specifiek het onderlinge bankverkeer als nuttige toepassing voor een CBDC.

Meer uitproberen

De aankomende weken doet de centrale bank nog meer experimenten. Zo gaan ze aan de slag met transacties tussen banken onderling.

In december 2019 kondigde Fransen deze stap al aan. Zij willen binnen Europa een voortrekkersrol spelen op het gebied van digitale valuta.

François Villeroy de Galhau is sinds 2015 gouverneur van de Bank van Frankrijk en legt de plannen verder uit: ”We willen in het eerste kwartaal van 2020 starten met meerdere experimenten. De digitale euro wordt in eerste instantie gebruikt tussen banken.”

Een eventuele volledig digitale euro moet volgens de bankier waakzaamheid worden bekeken.

Central bank digital currency

Een centraal uitgegeven ‘cryptomunt’ (als je het al zo wil noemen) is eigenlijk niets anders dan de huidige euro in een strakker jasje. De naam verklapt het al: een fysieke vorm van deze nieuwe valuta ligt niet voor de hand.

Wanneer je deze digitale euro hebt betekent dat dus dat al je betalingen worden geregistreerd. Ook kunnen (en zullen) er regels komen over wie je wel en niet kunt betalen. Dit experiment lijkt echter vooral gericht op betalingen van banken onderling.

Een bitcoin transactie is het tegenovergestelde: open en vrij. Deze vormen van geld zijn eigenlijk geen concurrent van bitcoin, ze zitten in het oude vaarwater van andere fiat valuta.

In de wereld van bitcoin is de code leidend, aan het hoofd van deze ‘nieuwe’ valuta staan altijd een of meerdere instanties.

Lees meer over:
CBDCFrankrijk

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...