Bitcoin (BTC) en belastingaangifte 2022

In Nederland ben je verplicht om belasting te betalen over je bitcoin. Aan welke regels moet je voldoen?

Voor de meeste mensen vallen hun bitcoin – en cryptobezittingen in box 3. Voor andere categorieën zoals bitcoin als inkomen of het minen van bitcoin verwijzen we naar de website van de Belastingdienst.

Tot 1 mei 2023 kun je de belastingaangifte over het jaar 2022 invullen. Cryptovaluta zoals bitcoin horen tot je bezittingen in box 3. Voor de aangifte van 2022 geldt de peildatum 1 januari 2022, voor de aangifte van 2023 geldt de peildatum 1 januari 2023 et cetera.

Dus je hebt net je snapshot gedaan voor de aangifte van 2023, dit artikel gaat over de aangifte van 2022. Je kunt het ook met terugwerkende kracht doen. Lees het aantal bitcoin af in je wallet of bij een derde partij en pak de bitcoin koers van 1 januari 0:00 van dat jaar en je krijgt een bedrag in euro’s.

Bitcoin is vermogen. Vermogen is de totale waarde van je bezittingen minus je schulden. Het heffingsvrij vermogen voor 2022 is vastgesteld op € 50.650, met fiscale partner is dit € 101.300. Als je qua totaal vermogen ónder deze drempel zit, hoef je geen belasting te betalen in box 3.

Zit je wél boven die grens, dan moet je dus vermogensbelasting aftikken. De fiscus heeft de voorlopige percentages vastgesteld voor belastingjaar 2022.

  • Spaargeld in euro’s: 0,01%
  • Beleggingen/andere bezittingen: 5,53%

Het is van belang dat je correct en volledig je aangifte doet. Neem eventueel een adviseur in de arm om fouten en onaangename boetes en aanslagen te voorkomen.

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...