Wetsvoorstel Italië voor 26% belasting op bitcoin goedgekeurd

Wetsvoorstel Italië voor 26% belasting op bitcoin goedgekeurd

Giorgia Meloni, de premier van Italië, krijgt wat ze wil. Ze had een wetsvoorstel ingediend dat de verkoop van digitale activa zou belasten. Dat is nu goedgekeurd. Italië wil voor 2023 maar liefst 26% belasting heffen over inkomsten uit cryptocurrency's. Het gaat om elk bedrag boven de €2.000.

Belasting in Italië

Het parlement heeft het wetsvoorstel afgelopen donderdag goedgekeurd. Daarmee wordt dit plan doorgevoerd in de budgettering van Meloni.

Bedrijven en mensen die getroffen zijn door de energiecrisis zouden in aanmerking komen voor belastingverminderingen van €21 miljard onder de voorgestelde regeling. Maar bitcoiners gaan er op achteruit.

Men wil veel geld ophalen uit de (digitale) portemonnees van mensen met digitale activa in het land. De belasting van 26% op cryptowinsten is alleen van toepassing op transacties boven de 2.000 euro in een bepaald belastingtijdvak.

Begin deze maand kwam het nieuws over de excessieve belasting voor het eerst naar buiten. Toen ging het om een voorstel, nu is het dus goedgekeurd.

Richtlijnen

Ook stelt de overheid een maatregel in over "vervangende inkomstenbelasting" voor traders. Het komt er op neer dat beleggers 14% van de waarde van hun bezit vanaf 1 januari 2023 moeten afdragen, in plaats van dat het wordt berekend over de aankoopprijs.

Er is ook gesteld dat verliezen volgens de nieuwe richtlijnen kunnen worden afgetrokken van de winst. Om het nog iets lastiger te maken worden sommige crypto-activa niet (!) gekwalificeerd als een "fiscale zaak" in de berichtgeving.

In Nederland betaal je (voorlopig) alleen vermogensbelasting op je bitcoin. Ons belastingstelsel is wat dat betreft gunstiger dan andere Europese landen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin belasting

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties