‘Negatieve rentes zijn belangrijke reden voor Europese interesse in Bitcoin’

Negatieve rentes en overheidsbemoeienis met wereldmarkten zijn volgens Ria Bhutoria, directeur van onderzoek bij Fidelity Digital Assets, belangrijke factoren voor de (groeiende) interesse in bitcoin (BTC). Dat zegt Bhutoria in de Coinscrum podcast.

Onthoud wel: Fidelity heeft een belang bij meer interesse in hun financiële diensten rondom bitcoin. Fidelity heeft een custody service voor BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Interesse in bitcoin

Fidelity hield een enquête onder 800 institutionele beleggers. 25% van de investeerders vinden het belangrijk dat bitcoin buiten het monetaire beleid van overheden valt. Slechts 10% van de Amerikaanse ondervraagden gaven dit als reden voor hun interese in BTC.

Bhutoria: ”Ik denk dat een van de redenen de negatieve rentes in Europa zijn.”

Negatieve rentes

Even kort wat negatieve rentes ook al weer zijn: in plaats van rente ontvangen voor je geld bij een bank, worden er kosten in rekening gebracht. Dit is bij de banken in Nederland nog niet het geval voor doorsnee klanten van een bank, maar voor de rijkere is dit al een ding.

Bij de Rabobank, ING en ABN AMRO betaal je 0,5% rente over je vermogen boven 1 miljoen euro. Dat komt dus nog bovenop inflatie waardoor je koopkracht daalt. Ook in Zwitserland en Denemarken is er al spraken van negatieve rente bij banken.

Traditioneel zijn investeringen als vastgoed, aandelen, staatsobligaties en kunst een manier om je te wapenen tegen inflatie (en nu dus ook negatieve rentes). In dat rijtje kun je bitcoin ook scharen als je gelooft in de filosofie en de waarde van geld buiten de handen van een staat of centrale bank.

Alleen bitcoin

Bhutoria vervolgt: ”Een andere verklaring kan zijn dat Europeanen vinden dat de regeringen een zwaar gereguleerde omgeving hebben gecreëerd.” Innovatie en veranderingen kunnen beter en sneller plaatsvinden in een open markt, zeker als je in het geval van bitcoin spreekt over een compleet open en vrij wereldwijd netwerk.

Bhutoria geeft ook aan dat buiten de gespecialiseerde fondsen interesse tonen in andere digitale assets dan bitcoin: ”Institutionele investeerders als pensioenfondsen, family offices en financiële adviseurs zijn vooral geïnteresseerd in bitcoin. Het is de oudste en grootste digitale asset en heeft de meest volwassen infrastructuur, en het heeft ondersteuning van traditionele instituten.”

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFidelity

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...