JP Morgan waarschuwt: ETF kan daling Bitcoin prijs tot gevolg hebben

Strategen van JP Morgan, de grootste investeringsbank van de wereld, waarschuwen dat de goedkeuring van een Exchange Traded Fund (ETF) negatieve gevolgen kan hebben voor de prijs van Bitcoin (BTC).

Bitcoin ETF

De bankgigant uit de Verenigde Staten denkt dat een beursgenoteerd fonds op de korte termijn (!) niet per se de goed is voor de cryptomunt. De redenering achter deze claim is de volgende: een goedgekeurde ETF zal mogelijk tot gevolg hebben dat er geld uit het Bitcoin Trust van Grayscale stroomt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel heeft Grayscale 572,644 BTC in bezit voor tal van klanten. Voor institutioneel geld is dit nu de makkelijkste manier om blootgesteld te zijn aan de cryptomunt. Een ETF zou echter voor onrust kunnen zorgen, stelt JP Morgan.

Vlak voor de jaarwisseling, vroeg VanEck opnieuw toestemming bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor zo’n ETF. De aandelen in dit fonds moeten worden verhandeld op de Cboe BZX Exchange en moet de prijs van bitcoin volgen.

Premium

De strategen suggereren dat de ETF een negatief gevolg kan hebben op de monopolie die het Grayscale Trust nu in de markt heeft. De laatste weken zat er een premium op GBTC van tussen de 17% en 35%. Zodra er een ETF in de markt komt, zou deze premie zomaar teniet gedaan kunnen worden. Dit heeft dan (tijdelijk) een prijsdrukkend effect.

De strategen voorspelden eerder nog dat de koers voor de lange termijn naar $146.000 zou kunnen gaan. Onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou schrijven ze nu het volgende;

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Een cascade van de outflow van GBTC en een ineenstorting van de premium zouden waarschijnlijk negatieve gevolgen op korte termijn hebben voor Bitcoin, gezien de flow en het belang van GBTC in de markt.”[/penci_blockquote]

Momenteel heeft Grayscale net iets minder dan $25 miljard aan activa in beheer.

Déjà vu

Het klinkt allemaal een beetje als het zelfde als wat er in december 2017 gebeurde. Destijds kwamen er voor het eerst Bitcoin futures beschikbaar. Achteraf gezien viel de lancering nagenoeg gelijk met de lokale top, op $20.000.

Er gingen destijds ook geruchten dat de regering van Trump de futures had goedgekeurd om zo de zeepbel te laten barsten. Voor het eerst in de geschiedenis van de cryptomunt konden beleggers short gaan. Nog geen 12 maanden later was de bitcoin koers met 84% gezakt tot $3.200.

Al met al blijft het natuurlijk een voorspelling (die de strategen voor de korte termijn doen). Een ETF zou Bitcoin een enorme boost aan legitimiteit geven, iets wat misschien de prijs juist weer goed zou kunnen doen.

Andersom zou je kunnen stellen dat de MSTR aandelen van MicroStrategy eigenlijk al een verkapte ETF is. Bedrijven die deze aandelen kopen, zijn ook blootgesteld aan koerswijzigingen van bitcoin, omdat het bedrijf een enorme hoeveelheid van de cryptomunt heeft opgekocht. De Amerikaanse bank Morgan Stanley kocht onlangs nog 10% van alle aandelen op.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETF