FBI sluit Russische marktplaats voor gestolen data, hackers accepteerden bitcoin

1269 totale weergaven

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft de website DEER.io uit de lucht gehaald. Het platform bood met name gestolen gegevens aan en accepteerde betalingen in bitcoin (BTC) en andere cryptomunten.

De website werd gehost in Rusland, maar het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten liet eerder deze week weten dat het toch is gelukt de zaak offline te halen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Winkel gesloten!

DEER.io was een online platform die honderden winkels in staat stelde illegale producten te verkopen. In de digitale schappen lagen bijvoorbeeld gehackte accounts en data.

De FBI arresteerde de operator van het platform, Kirill Victorovich Firsov, eerder deze maand. Dat gebeurde op een vliegveld in New York.

Wanneer de FBI een website offline haalt, dan laten ze dat graag weten. De inbeslagname van het domein valt niet te missen als je het platform bezoekt.

Gestolen gegevens

DEER.IO was al in de lucht sinds 2013. Op het moment van de inbeslagname waren er 24.000 (!) webshops verbonden met het platform. Naar verluidt haalde zij gezamenlijk $17 miljoen binnen. Dat meldt ZDNet.

Robert Brewer, een Amerikaanse advocaat, geeft uitleg: ”Er is een sterke ondergrondse markt voor gehackte/gestolen informatie.” Hij geeft aan dat DEER.IO criminelen een goede hoop gaf om deze gegevens te verkopen zonder gepakt te worden.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Robert Brewer”]”Hackers zijn een gevaar voor onze economie, onze privacy en nationale veiligheid. We kunnen dit niet tolereren.”[/penci_blockquote]

Abonnement betalen in bitcoin

Cybercriminelen die een winkel wilde openen via DEER.IO moesten 800 rubles per maand aftikken. Dat is zo’n $12.50. De rekeningen konden betaald worden met bitcoin, maar ook andere betaalmogelijkheden als het Russische WebMoney werden geaccepteerd.

Wanneer de criminelen hadden betaald, werden ze geholpen met het opzetten van de winkel. Op deze manier konden zij gemakkelijk starten met het uploaden van hun gestolen informatie of andere services. Er werd ook een wallet opgezet om betalingen in bitcoin te accepteren.

De FBI heeft zo’n 250 winkels bekeken die duizenden bestanden verkochten met gebruikersnamen, wachtwoorden en adressen. Ook informatie als burgerservicenummers werd gedeeld. De meeste slachtoffers komen uit de Verenigde Staten en Europa.

Bitcoin als tool

Bij dit soort ondernemingen is bitcoin een tool om gemakkelijk en snel transacties te versturen zonder toestemming. Je kunt overal ter wereld betalingen ontvangen en verzenden, maar de transacties worden wel allemaal opgenomen in de openbare boekhouding.

Dat geeft opsporings- en inlichtingendiensten de kans om de transacties op te sporen, te volgen en uiteindelijk criminelen te pakken.

Bitcoin en criminaliteit in het nieuws:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFBImisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...