Welke partijen financieren de ontwikkeling van Bitcoin (BTC)?

Het bouwen aan of voor bitcoin (BTC) is voor veel mensen vrijwilligerswerk. Toch zijn er steeds meer partijen die mensen een salaris (of schenking) bieden om te bouwen aan het open-source protocol.

Vaak zijn dit partijen uit de industrie die baat hebben bij een bitcoin die floreert en door blijft groeien. Derivatenbeurs BitMEX deed onderzoek naar waar het geld voor betaalde ontwikkelaars vandaan komt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wie betaalt Bitcoin en Lightning developers?

BitMEX Research stelt dat de ontwikkeling en de financiering van bitcoin op ‘gezond niveau’ is. In hun rapport werd gekeken naar de geldstromen vanuit bedrijven en individuen richting Bitcoin en Lightning ontwikkelaars.

Het onderzoeksteam benadrukt dat zij alleen kunnen werken met openbare informatie en eventueel mensen die graag hun bijdragen wilde delen. Uit dit onderzoek komt een rijtje met partijen die het meest bijdragen (in dollars) aan de ontwikkeling van BTC.

Lightning Labs en Blockstream

De twee grootste geldschieters op dit moment zijn Blockstream en Lightning Labs. Deze twee organisaties zijn bekende namen. Blockstream bouwt aan betaalde oplossingen en draagt ook veel bij aan het open-source protocol, datzelfde geld voor Lightning Labs.

Vorig jaar spraken wij met Joost Jager. Hij is developer bij Lightning Labs en legde in gesprek met ons uit hoe zijn werkdag eruit ziet. Hij besteed zo’n 50% van zijn werktijd aan het bouwen aan bitcoin. Lightning Labs eist dat ook van hun medewerkers.

Meer partijen

Blockstream en Lightning Labs worden op de voet gevolgd door een relatief nieuwe partij in de industrie: Square Crypto.

Het bedrijf heeft een aparte tak opgericht waar werknemers zich volledig kunnen richten op bitcoin. Zo heeft Square Crypto een anonieme bitcoin ontwikkelaar op de loonlijst staan.

Square zelf heeft met hun eigen Cash App een plek waar met name Amerikanen bitcoin kopen. Zij verkochten in 2019 voor bijna 500 miljoen euro aan BTC.

Geldschieters voor bitcoin ontwikkelaars. Bij dit soort bedrijven is de investering eigenlijk dubbel: ze dragen bij aan bitcoin en worden daar zelf beter van omdat zij er op andere manieren geld mee verdienen.

Bemoedigend

In de begin dagen van bitcoin was er eigenlijk alleen The Bitcoin Foundation waar ontwikkelaars aan konden kloppen voor een vergoeding. Tegenwoordig lijken steeds meer partijen binnen de industrie hun verantwoordelijkheid te pakken.

De wereld van bitcoin is een miljardenindustrie, dus voor de echt grote partijen is een paar ontwikkelaars ondersteunen financieel wel haalbaar.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...