Bitcoin (BTC) futures bij Bakkt weer in de lift: +55% in juni

Het volume aan Bitcoin (BTC) futures zit bij Bakkt weer enigszins in de lift. In de maand juni staan er 55% meer contracten open in vergelijking met mei.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen.

De hamvraag: gaat de prijs stijgen of dalen vóórdat het contract afloopt? Dat is het spel en de ‘gok’ van professionele handelaren. Het zijn ervaren, professionele handelaren die van deze derivatenvorm gebruik maken.

Met als doel om risico’s voor de toekomst te beperken. Miners staan bekend als houders van grote hoeveelheden BTC.

Een miner koopt een future, een papieren Bitcoin voor een bepaalde prijs als deze denkt dat de spotprijs gaat dalen. Zijn future positie is dan een ‘hedge’ tegen dalingen op de spotmarkt.

Een ander doel is simpelweg speculatie: ‘gokken’ op een hogere of lagere prijs van Bitcoin. Net zoals elke derivaat is er altijd een tegenpartij (counterparty): één van de contracthouders wint, de ander verliest. Er is geen gulden middenweg.

De derivatenmarkt is opgedeeld in twee segment: het gereguleerde segment (CME, Bakkt, LedgerX) en het semi-gereguleerde segment (Binance/FTX, BitMEX, OKEx, Deribit, Bybit).

Door de bank genomen: professionele partijen in de VS werken primair met CME en Bakkt, terwijl retail beleggers en kleinere pure cryptofondsen gebruiken van het tweede segment. In dat laatste segment liggen de volumes veel hoger.

Bakkt

Sinds september 2019 is Bakkt een feit, een futuresbeurs uit de koker van de Intercontinental Exchange uit Atlanta. Een club met diepe zakken, eigenaar onder meer van de New York Stock Exchange.

Ze betraden de markt met een gedurfd product: futures ‘gesettled’ in fysieke Bitcoin. Dat is voor de markt ongewoon, want futures worden doorgaans ‘gesettled’. Na een valse start kreeg Bakkt vanaf januari 2020 behoorlijk wat tractie (zie de onderstaande grafiek).

Bakkt is ambitieus en wil dit jaar nog een consumenten app in de markt gaan zetten. Daarvoor wist men in een tweede financieringsronde $300 miljoen op te halen in maart 2020, onder andere bij de investeringspoot van Microsoft.

Het volume in futures slonk echter ruim 50% in de maand april, maar krabbelde sindsdien elke maand weer op. Ten opzichte van mei is het aantal BTC met 55% van 143 BTC naar 221 BTC.

Dat staat voor 2 miljoen dollar aan openstaande contracten in de maand juni. Een opstekertje voor de beurs. Het betekent dat (een bepaalde type) handelaren meer bereid zijn om te speculeren met Bitcoin, een gunstig teken voor de markt.

Bitcoin (BTC) futures bij Bakkt weer in de lift: +55% in juni

Deribit

Aanstaande vrijdag 26 juni is een belangrijke dag voor de derivatenmarkt, en voor Deribit in het bijzonder. De marktleider ziet op die dag een expiratie van $1 miljard aan Bitcoin opties.

Dat leidt volgens de optiebeurs tot meer koersschommelingen op de markt, zo lichtte commercieel directeur Luuk Strijers toe.

Het aantal openstaande optiecontracten in de markt stevent op een nieuw record af, zo merkte marktonderzoeker Skew onlangs op. Een duidelijk signaal dat Bitcoin als financieel instrument aan populariteit wint.

Bitcoin (BTC) futures bij Bakkt weer in de lift: +55% in juni

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...