Bitcoin (BTC) koers dipt naar $55.800, dit is waarom een uitbraak uitblijft

395 totale weergaven

De bitcoin koers viel vandaag even onder de $56.000 door nadat enkele negatieve signalen de kop opsteken: wat is er aan de hand?

Na verschillende pogingen om de grens van $60.000 te doorbreken viel de bitcoin koers vandaag even stevig naar beneden. Voor de groeipijntjes van bitcoin zijn twee belangrijke redenen aan te wijzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijgende rente op Amerikaanse overheidsobligaties

De Amerikaanse rente is een belangrijke barometer voor de financiële markten. Momenteel stijgt die flink en dat maakt het voor beleggers interessant om de relatief veilige obligaties te verkiezen boven bijvoorbeeld aandelen en bitcoin.

In principe zijn Amerikaanse overheidsobligaties redelijk risicovrij. De Amerikanen hebben immers het monopolie op de geldpers en dat geeft beleggers een garantie van betaling. De rente op overheidsobligaties wordt dan ook gezien als de risicovrije rente. Hoe hoger die is, hoe hoger het rendement op aandelen en bitcoin moet zijn om het de moeite waard te maken om daarin te investeren.

Om de financiële markten overeind te houden is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort gaat ingrijpen om de rente te drukken. Mocht de rente nog verder oplopen, dan kan dat weleens funest zijn voor de economie en een hogere werkloosheid is het laatste wat we op dit moment in de pandemie kunnen gebruiken.

De Duitse analist Holger Zschaepitz omschrijft de situatie van de staatspapieren als volgt:

Hoge verkoopdruk op Bitfinex rond de $60.000

Volgens "Byzantine General", een bitcoin trader die handelt op basis van technische analyse, is er momenteel serieuze verkoopdruk rond de koers van $60.000 op Bitfinex. Ook andere platforms als Deribit, FTX en BitMEX lieten rond dat niveau een serieus volume aan short-selling zien.

De combinatie van de slechte macro-economische omstandigheden en de enorme verkoopdruk op deze handelsplatforms is een goede verklaring voor de kwakkelende bitcoin koers.

Het aantal shortposities begint echter alweer af te nemen en dat maakt de vooruitzichten voor bitcoin weer positief. De kansen op een nieuwe rally nemen hiermee toe en als bitcoin goed boven de $60.000 uitschiet, dan kunnen er weleens leuke dingen gaan gebeuren.

Lees meer over:
bitcoin koers

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....