Bitcoin (BTC) koers onder de $18.000 door oververhitte futuresmarkt?

Gaat de Bitcoin (BTC) koers volatiele tijden tegemoet? Speculanten gokken namelijk massaal op een hogere Bitcoin prijs in de toekomst. Maar die leverage is risicovol, zo waarschuwen analisten met marktdata in de hand.

Bitcoin futures

Een bitcoin future is een contract waarmee een koper het recht krijgt om bitcoin op een bepaalde datum tegen een bepaalde prijs te verkopen. Een variant zijn zogenaamde perpetual swaps, wat futures zijn zonder vooraf vastgestelde uitoefendatum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt als handelaar een long positie innemen waarmee je speculeert op een hogere Bitcoin prijs in de toekomst.

De funding rate is de vergoeding die longposities aan shortposities betalen om de marktprijzen te stabiliseren. Elke 8 uur is er sprake van een nieuw gemiddelde. Zodra deze metric extreem hoog of laag is, is dat een signaal dat de markt oververhit is.

Momenteel ligt de gemiddelde funding rate zeer hoog. De afgelopen 48 uur is deze namelijk gestegen van 0,023% naar 0,087%. Dat is volgens marktonderzoeker Glassnode het hoogste niveau van de afgelopen vijf maanden.

Oververhitte markt?

Coindesk sprak met enkele analisten over deze marktsituatie. Ze waarschuwen voor teveel risico op de derivatenmarkt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Matthew Dibb, CEO bij Stack Funds”]”Stijgende vergoedingen zijn vaak een gevolg van marktspelers die teveel leverage gebruiken. Dat kan maar één ding betekenen: meer schommelingen voor de Bitcoin koers.”[/penci_blockquote]

De funding rate is positief zodra perpetuals van de hand gaan voor een premium op de spotprijs. Een duidelijk signaal dat de markt extréém bullish is, maar is dat wel gezond, zo vraagt analist en schrijver Joseph Young zich af.

Met andere woorden, deze marktvolgers denken dat de kans op een consolidatie – en correctiefase toeneemt. Zodra long posities geliquideerd raken, kán dat een diepere daling tot gevolg hebben.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Matthew Dibb, CEO bij Stack Funds”]’Een hoge funding rate kan een shake-out veroorzaken omdat posities geliquideerd worden’.[/penci_blockquote]

Het aanhouden van een relatief ‘dure’ long positie is namelijk alleen aantrekkelijk zodra de prijs zonder pauze blijft stijgen naar een nieuw all-time high.

Bitcoin (BTC) koers onder de $18.000 door oververhitte futuresmarkt?

Volgens deze anonieme handelaar zal de schade voorlopig meevallen. Dat komt omdat de retailmarkt nog wakker moet worden.

Bitcoin koers

De koersrally van Bitcoin in 2020 is tot nu zeer opmerkelijk. Het jaar begon met een prijs van $7.200 en inmiddels is de prijs meer dan verdubbeld. Daarmee presteert de cryptocurrency beter dan welke asset dan ook in 2020.

In juni begon de koers flink te stijgen tot een hoogtepunt van ruim $12.000 begin september. Toen stond de funding rate nog hoger dan nu het geval is.

Na de dip naar $10.000 begon de prijs in de derde week van oktober weer flink te stijgen tot $18.977 op vrijdag 21 november. Het is vooral institutioneel geld die deze stijging stuwt.

Volgens Patrick Heusser, senior handelaar bij Crypto Broker uit Zurich, is er nog een verklaring voor het huidige marktbeeld.

Het kunnen namelijk market makers zijn die op de future markt een hedge zoeken voor hun verkooporders op de spotmarkt. Want stijgt de prijs onverhoopt door, dan heeft men de longs nog achter de hand, zo is de gedachte.

Maar hij zegt ook: [penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De hoge funding rate is een signaal dat handelaren hun doel voorbijschieten.'[/penci_blockquote]

Volgens dataverzamelaar Skew is de volatiliteit in de markt dan ook al aan het stijgen.

Wall Street

Op fundamenteel niveau lijkt er echter weinig aan de hand. Bedrijven zoals PayPal, Square en Grayscale kopen gretig nieuwe BTC in.

Vandaag opent de Wall Street Journal met Bitcoin op haar voorpagina, wat duidt op nieuwe interesse vanuit het financiële hart van de wereld voor Bitcoin als spaar – en speculatiemiddel.

Bitcoin (BTC) koers onder de $18.000 door oververhitte futuresmarkt?

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...