Nóg makkelijker Bitcoin via Lightning ontvangen met lnshort.it

Het doen van Bitcoin betalingen is niet altijd even makkelijk. Helemaal als je het vergelijkt met een transactie via de app van een bank. Een betaling via het Lightning Netwerk is nóg weer wat complexer. Maar daar heeft Nederlander Ton een oplossing voor bedacht: lnshort.it

Lightning, maar dan makkelijker

Recent lanceerde hij de publieke bèta van deze dienst. Maar eerst even de basis: Lightning is een laag bovenop Bitcoin. Het bestaat uit betaalkanalen tussen nodes die altijd online zijn. Je kunt de Bitcoin balans in deze betaalkanalen heen en weer schuiven, alsof het een kralenketting is. Hierdoor kun je buiten de blockchain om hele snelle en goedkope betalingen doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om bitcoin via het Lightning Netwerk te versturen, heb je een wallet nodig. De meest wallets werken alleen nog maar met invoices, zie het als mini-factuurtjes. Je maakt een betaalverzoek en stuurt dit naar iemand toe. Een IBAN rekening waar je geld op kunt ontvangen, is (nog) niet de standaard.

Dat is niet per se heel gebruiksvriendelijk. En het is slechts één van de problemen die in het piepjonge netwerk nog beter moeten kunnen. Je kunt al wel betalingen op een statische rekening (de pubkey) laten binnenkomen, maar is dit nog niet heel gangbaar. Dit noem je de keysend-optie, maar het onthouden van deze code is dan weer heel lastig, zo niet onmogelijk.

Lnshort.it

Daarom heeft Ton een tool gemaakt: het is eigenlijk een stukje van Lightning, verpakt in een makkelijker jasje. Het is een redirect service voor lightning gerelateerde zaken met behulp van QR-codes.

Bijvoorbeeld: de pubkey van de node van de redacteur is:

Dit is nogal een moeilijke code, als je iemand hierop wilt laten betalen. Via lnshort.it, kun je heel makkelijk iemand deze code delen door een speciale redirect aan te maken: lnshort.it/st4rnold/.

Nóg makkelijker Bitcoin via Lightning ontvangen met lnshort.it

Heb je een eigen node? Dan kun je jouw pubkey terugvinden op 1ml.com.

Inloggen en met Bitcoin betalen

Hetzelfde geldt voor het ontvangen van betalingen via een QR code. Je kunt met de meeste wallets heel makkelijk QR-codes maken, alleen is het niet heel makkelijk om deze met een grote groep te delen. Via lnshort.it kun je deze uploaden om vervolgens de link rond te sturen.

De dienst is niet helemaal gratis, maar kun je voor een handjevol sats al gebruik maken van lnshort.it. Voor 1000 sats, ter waarde van nog geen 30 eurocent, kun je een eigen lnshort.it aanmaken en deze een jaar lang gebruiken.

Je kunt inloggen op de site met een wallet die lnurl-auth ondersteunt. Zo heb je geen gedoe met extra wachtwoorden in inloggegevens, en kun je anoniem aanmelden. Vervolgens stort je een klein bedrag in jouw wallet, en kun je met een druk op de knop afrekenen.

Wil je meer leren over Lightning of heb je vragen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning