Bitcoin (BTC) mining omzet is met 1900% gegroeid sinds 2013

Bitcoin (BTC) minen is een lucratieve business. Met de juiste hardware en goedkope energie kun je als ondernemer goed geld verdienen. Volgens data van Statista is de omzet van miners 1900% gestegen sinds 2013.

Miners verdeelde in 2013 $260 miljoen, in 2019 was dat $5 miljard aan BTC. Een groot bedrag. Het is niet voor niets dat we de laatste jaren steeds meer computerkracht zien die wordt ingezet om bitcoin te minen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining

De stijging in omzet is logisch: de koers van bitcoin ligt een stuk hoger dan in 2013. Een groot deel van de omzet komt voor uit de block reward. Op dit moment is de beloning voor het vinden van een block 12.5 BTC. In mei gaat dit naar 6.25 BTC.

Die gebeurtenis noemen we de bitcoin halving. Elke 210.000 blocks (~4 jaar) halveert het bitcoin protocol de uitgifte van bitcoin. Er zijn inmiddels twee bitcoin halvings geweest en de omzet van miners stijgt tot nu toe bijna elk jaar.

Lucratief

Door de recente prijsdalingen moesten recentelijk een deel van de miners hun hardware uitzetten. Dat betekent dat er meer overblijft voor de overgebleven miners.

Het afvallen van een aantal partijen kan lucratief zijn voor de ondernemers die ondanks de huidige prijs van bitcoin (rond $6.300) nog winstgevend zijn.

In onderstaande grafiek is de omzet in dollars te zien. Je kunt wel raden wanneer BTC in dollars naar grote hoogte steeg. Na de halving in 2016 ging het ineens hard. De inudstrie steeg van $550 miljoen aan omzet naar $3.19 miljard in 2017.

Ondanks de forse daling in 2018 na de recordprijzen in 2017 steeg ook toen de omzet. 2018 is tot nu toe het recordjaar met $5.26 miljard aan BTC dat onder de miners werd verdeeld.

Bitcoin mining omzet volgens Statista

Bitcoin (BTC) mining omzet is met 1900% gegroeid sinds 2013

Toekomst

Over ongeveer 42 dagen zullen de miners het moeten doen met 6.25 BTC per block als beloning. Ook de transactiekosten van verwerkte transacties kunnen miners bijschrijven, maar dat is op dit moment slechts een klein gedeelte van de omzet.

Per definitie gaat de beloning voor miners dus elke vier jaar door de helft. De toekomst gaat uitwijzen hoe winstgevend dit jaar wordt. Dat alles is afhankelijk van de bitcoin prijs.

Meepraten over bitcoin? Kom gezellig langs op Telegram.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...