28-jarige Nederlander opgepakt voor witwassen met Bitcoin (BTC)

974 totale weergaven

Een Amsterdammer is opgepakt omdat hij mogelijk betrokken was bij het witwassen van geld met behulp van bitcoin (BTC).  Dat meldt Het Parool.

De 28-jarige zou bitcoin hebben overgenomen in ruil voor contante euro’s. Volgens het Openbaar Ministerie konden de mensen achter de ‘zwarte’ bitcoin hierdoor anoniem blijven.

Opgepakt

De verdachte werd deze week opgepakt in Amsterdam. De politie nam 11.000 euro aan cash in beslag. Als klap op de vuurpijl namen zij ook 27.000 euro aan cryptovaluta in beslag.

Naar verluidt heeft de man de afgelopen vijf jaar voor 600.000 euro aan bitcoin verhandeld.

Bitcoin voor criminelen?

Even ter vergelijking: volgens de United Nations Office on Drugs and Crime gaat het in het huidige financiële systeem om minstens 2 biljoen dollar dat betrokken is bij ‘verdachte transacties’. De gehele marktcapaciteit van bitcoin is nog geen 180 miljoen dollar waard.

Het is dus zeker niet zo dat criminelen massaal overstappen op bitcoin als way to go, anders had mogelijkerwijs de prijs nog een stukje hoger gestaan. Maar dat is speculatie.

Bitcoin discrimineert niet en iedereen mag gebruik maken van het netwerk. Dat zorgt er voor dat mensen waar dan ook BTC kunnen accepteren en versturen als betaling.

Bitcoin is niet anoniem

Het netwerk is echter niet anoniem. Het neemt voor criminelen de grenzen weg van digitaal betaalverkeer van het traditionele, maar transacties staan openbaar in de blockchain. Dat maakt het, zeker zonder de nodige technische kennis, bijna onmogelijk om anoniem op het netwerk te betalen.

En daardoor worden criminelen regelmatig gepakt door lokale autoriteiten. Twee Japanners werden bijvoorbeeld eerder nog gepakt door de politie voor de diefstal van zo’n $700.000 aan BTC. De twee mannen besloten een voormalig werkgever te bestelen.

Bedrijven als Chainalysis hebben er zelfs hun werk van gemaakt om transacties van het bitcoin netwerk in kaart gebracht. Zij bieden hun diensten aan aan bijvoorbeeld belastingdiensten,  bedrijven of andere instellingen die meer willen weten over bepaalde transacties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...