‘Bitcoin en privacy zullen uiteindelijk overwinning afdwingen’, aldus Alex Gladstein

Bitcoin (BTC) is een protocol om zonder toestemming waarde over te kunnen dragen en vast te houden zonder dat iemand anders je geld af kan pakken of blokkeren. Het is, als je weet wat je doet, mogelijk om een stuk meer privacy te hebben bij een bitcoin transactie dan bij een traditionele bankbetaling.

Ondanks dat de boekhouding van bitcoin door iedereen is in te zien, is privacy een belangrijk punt. Er wordt door developers hard gewerkt aan verschillende privacy oplossingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Privacy

Een van die ontwikkelaars is Chris Belcher. Hij werkt onder andere aan CoinSwap. In de laatste aflevering van What Bitcoin Did laat hij weten erg hoopvol te zijn voor de toekomst.

Belcher kreeg recentelijk zelf ook goed nieuws: de Human Rights Foundation (HRF) wil zijn werk met hun bitcoin fonds verder ondersteunen. De mensenrechtenorganisatie ziet het belang van vrijheid van betalingen, bitcoin kan daarin een belangrijke rol spelen.

Beste wapen

Samen met Alex Gladstein, Chief Strategy Officer van de HRF, bespreekt hij de noodzaak voor het behouden van privacy en de decentralisatie van bitcoin. Gladstein: ”Privacy is ons beste wapen tegen een verschrikkelijk dystopische uitkomst.”

Daarmee doelt Gladstein op de huidige ontwikkelingen in de wereld: er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de macht achter het geld. Er wordt geld bijgedrukt en ook worden bankblokkades ingezet als politiek middel.

Bitcoin kan hierin een rol spelen. Er is immers geen overheid of bank die bitcoin van jou kan stelen als ze geen toegang hebben tot jouw adressen.

Gevaar

Belcher schetst een somber toekomstbeeld: ”Als de nachtmerrie tot stand komt dat je geen bitcoin meer kunt accepteren zonder met Chainalysis (een blockchain analyse bedrijf, red.) te praten dan eindigt de decentralisatie.”

Partijen als Chainalysis hebben hun werk gemaakt van het analyseren van geldstromen van bitcoin. Zij bieden hun diensten aan allerlei partijen aan: van bedrijven tot overheden en veiligheidsdiensten.

Gladstein vindt dat bitcoin een belangrijke rol speelt in de strijd voor mensenrechten: ”Als je bitcoin betalingen kunt doen dan heb je een verdedigingsmechanisme, je hebt een schild.”

Oplossingen

Een van de puzzelstukjes voor meer privacy bij het gebruik van bitcoin is het Lightning Network. Dat is een peer-to-peer betaalnetwerk waar je razendsnel bitcoin transacties kunt doen, zonder dat het in de blockchain wordt opgeslagen. Maar er is nog geen spraken van een grote verhuizing naar het netwerk.

Gladstein haalt de strijd om encryptie aan als voorbeeld voor biotcoin: ”Het wordt aangevallen en bekritiseerd, maar na verloop van tijd zullen privacy en bitcoin de overwinning afdwingen.”

Praat mee via Telegram!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...