Bitcoin (BTC) whales nemen toe in bullmarkt, maakt koers sprong naar $40.000?

854 totale weergaven

Bitcoin zit nog steeds in een bullmarkt en ook instituties willen daar een graantje van meepikken. Het aantal entiteiten met ruim 1.000 Bitcoin op één adres is sinds begin 2021 met 200 stuks toegenomen.
Dat blijkt uit nieuwe data van on-chain onderzoeker Glassnode. Zij onderzoeken clusters van adressen op de bitcoin blockchain en trekken daar bepaalde conclusies uit.

Bitcoin (BTC) whales nemen toe in bullmarkt

In de onderstaande grafiek is de groeicurve van het aantal adressen met daarop meer dan 1.000 BTC goed te zien. Deze hoeveelheid is goed voor bijna 37,5 miljoen dollar, omgerekend 31,3 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De groei is te verklaren voor een toenemende interesse onder institutionele investeerders. In eerste instantie bestonden de whales uit het slimme geld: vermogende individuen, enkele family offices en gespecialiseerde boutique fondsen.

Sinds 2018 is het narratief dat de ‘instituties eraan komen’, maar pas in 2020 is er sprake van een veel bredere groep aan geïnteresseerde instituties die ook exposure hebben. Dat is een organisch proces geweest, waarna er in januari – door de mini-run naar $42.000 – sprake is van een plotse, nieuwe toestroom van kapitaal.

Institutionele FOMO in beeld, want ook fondsmanagers willen niet onderdoen voor elkaar en niet de boot missen bij de ‘next big thing’.

Bitcoin (BTC) whales nemen toe in bullmarkt, maakt koers sprong naar $40.000?

Sinds de all time high bij $42.000 is de koers gecorrigeerd tot $28.800, maar sindsdien staat deze alweer bijna $1.000 hoger. Momenteel zit de koers ~13% van het record af. Deze schommelingen hebben blijkbaar weinig veranderd aan de trend: meer institutioneel geld stroomt de markt binnen.

Fiat instroom

Een van de signalen is dat het volume bij een beurs als Coinbase, voor Amerikanen nog steeds de eerste gateway naar cryptocurrency’s, flink is toegenomen. In de onderstaande heatmap is te zien dat fiat exchanges de afgelopen weken in populariteit toenemen.

Mogelijk is dat te verklaren door negatieve berichtgeving rondom stablecoin Tether USDT, hoewel het gebruik van deze cryptomunt hoger ligt in Azië, met name onder handelaren uit China die handelen via offshore beurzen zoals Binance, OKEx en Huobi.

Het zijn dus vooral entiteiten uit de VS die actiever lijken te zijn de afgelopen weken. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een Coinbase brokerage, die voor hen bitcoin koopt buiten de spotmarkten om. Dat heeft als voordeel dat de spotprijs niet te veel fluctueert als je een bulk koopt (of verkoopt).

De Amerikaanse exchange gaat binnenkort naar de Nasdaq beurs met een directe notering, dus er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven bij deze beursgang.

Bitcoin als geldtechnologie en inflatiekiller

Het succesverhaal van MicroStrategy heeft in de groeiende adoptie zeker een rol gespeeld. Het bedrijf heeft inmiddels 71.079 BTC als kasreserve op de balans en dat heeft geresulteerd in een klinkende winst in dollars: 1,3 miljard dollar. Bovendien is het aandeel MicroStrategy veel meer waard geworden en heeft het merk een enorme boost gekregen door het pionierswerk van CEO Michael Saylor.

De redenatie van Saylor was simpel: de dollar wordt elk jaar minder waard, als winstgevend bedrijf moet ik wel op zoek naar een alternatief voor mijn cash. Goud vindt hij gebrekkige geldtechnologie, terwijl Bitcoin fungeert als store of value én geldtechnologie.

Deze week organiseerde hij een online conferentie, dat door bijna 6.000 mensen is gevolgd. Een van de leukste gesprekken had Saylor met Ross Stevens, CEO van Stone Ridge en oprichter van NYDIG, een fonds dat investeerders naar Bitcoin wil trekken. Het komende jaar wil Stevens ruim 25 miljard dollar aan BTC gaan beheren. Hij ziet Bitcoin als dé nieuwe vorm van geld en maakt zich geen zorgen over de toekomstige koersschommelingen:

“De waarde van de dollar zakt meer dan die van bitcoin. Bovendien is Bitcoin in tijd en ruimte de meest ultieme en efficiënte vorm van geld. Kijken we naar de settlement van een betaling, dan is het bitcoin netwerk sneller dan het VISA netwerk.”

En dan is er nog Grayscale, dat inmiddels ruim 30 miljard dollar aan cryptovaluta onder beheer heeft. Met hun fondsen hebben ze een gat in de markt gevonden. Instituties kopen bij hen een aandeel in het bitcoin fonds en Grayscale draagt zorg over de inkoop, bewaring en verzekering van de BTC. Inleggers profiteren zo mee met de prijsbeweging, zonder de rompslomp die instappen soms nog kenmerkt.

Bitcoin koers

Hoe ziet de bitcoin koers er op de korte en middellange termijn uit? Positief, zo oordeelt analist en handelaar Josh Rager, verwijzend naar de tweedaagse prestatie van de cryptomunt.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...