Zuid-Afrikaanse toezichthouders: ‘Bitcoin is geen wettig betaalmiddel”

Zuid-Afrikaanse financiële toezichthouders zijn duidelijk: bitcoin en andere cryptocurrency’s worden voorlopig geen wettig betaalmiddel in het land. Dat blijkt uit plannen van de Intergovernmental Fintech Working Group (IFWG).

Bitcoin in Zuid-Afrika

De bitcoin en crypto industrie in het land wacht nog altijd op duidelijke richtlijnen. En dat terwijl een gedeelte van de Zuid-Afrikaanse internetgebruikers investeert in bitcoin. Volgens een enquête gaat het om meer dan 10%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De IFWG is van mening dat er beter zicht moet komen op de industrie, ook willen ze meer controles op de geldstromen en moet er een licentiesysteem komen. Die licentie is straks nodig om legaal aan de slag te gaan in het land.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Intergovernmental Fintech Working Group”]”Crypto assest en gerelateerde activiteiten kunnen niet langer buiten de regelgeving vallen. “[/penci_blockquote]

Meer regels

De Intergovernmental Fintech Working Group bestaat uit de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank, de nationale schatkist en de Financial Sector Conduct Authority. Volgens deze instanties moeten er duidelijke regels worden geformuleerd.

Bij deze regels horen uiteraard een strenger toezicht op ”nieuwe technologieën”, een anti-witwas aanpak en regels voor cryptobedrijven. Ondernemers moeten zich ook melden om een licentie te krijgen.

Een voorbeeld uit de praktijk waaruit blijkt dat strengere regels nodig zijn: een grote Zuid-Afrikaanse bank sloot bankrekeningen van Bitcoin beurzen mede door onduidelijke regels in het land.

Betalen mag?

Naast strengere regels wordt het ook duidelijk hoe je bitcoin wel mag gebruiken in Zuid-Afrika. Bitcoin mag niet worden gebruikt als manier van betaling in de officiële financiële infrastructuur van het land. Maar doorsnee betalingen in het land worden wel goed gekeurd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)