Bitcoin-critici zeggen dat de koers naar nul gaat, maar deze drie signalen suggereren iets anders

Met het huidige koersverloop was het natuurlijk een kwestie van tijd voordat de eerste "bitcoin is dood" uitspraken in de media verschijnen. Onder de lijkenpikkers bevindt zich uiteraard ook goldbug Peter Schiff die ons vertelt dat bitcoin na de val van 69.000 naar 21.000 dollar ook prima van de huidige koers naar 6.000 dollar kan vallen.

Er is echter een sprankje van hoop te vinden in enkele indicatoren die al enige tijd meelopen. Laten we er wat positiviteit inbrengen en die indicatoren eens stuk voor stuk bespreken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

200-weekse bewegende gemiddelde

Eén indicator uit de technische analyse waar we tot nu toe altijd op hebben kunnen rekenen is het 200-weekse bewegende gemiddelde. Twitterhandelaar Rekt Capital publiceerde een grafiek met deze lijn om te laten zien dat bitcoin daar tot op heden altijd vanaf is gesprongen.

Wat we in de grafiek kunnen zien is dat de dieptepunten van vorige bearmarkten vaak op of rond het 200-weekse bewegende gemiddelde uitkwamen. Meestal heeft bitcoin de neiging om kort onder deze lijn te duiken om zich er vervolgens bovenuit te werken en aan een nieuwe opwaartse trend te beginnen.

Meerjarige steunlijnen

Samen met het 200-weekse bewegende gemiddelde zijn er een aantal prijsniveaus in de grafiek die als steun moeten fungeren als de prijs verder door blijft glijden.

Bitcoin-critici zeggen dat de koers naar nul gaat, maar deze drie signalen suggereren iets anders

Met de huidige koers van 18.000 dollar zijn alleen de twee onderste lijnen nog geldig. De bovenste twee zijn al doorbroken, maar de laatste weeklijn en de maandlijn zijn nog in tact.

MVRV geeft aan dat het tijd is om te accumuleren

De laatste indicator die we bespreken suggereert dat bitcoin richting een optimale allocatiezone beweegt. Het gaat om de Market-Value-to-Realized-Value verhouding (MVRV) die momenteel een score van 0,969 afgeeft.

Bitcoin-critici zeggen dat de koers naar nul gaat, maar deze drie signalen suggereren iets anders

In de bovenstaande grafiek is te zien dat bitcoin in de afgelopen vier jaar slechts tweemaal onder een MVRV van 1 heeft gestaan. Tijdens de COVID-19 crash van maart viel de indicator terug naar een score van 0,85 en bleef de indicator 7 dagen onder de 1 hangen.

Tijdens de bearmarkt van 2018 op 2019 duurde het echter 133 dagen voordat de indicator weer boven de 1 uitklom. Hoewel de indicator niet garandeert dat we nu het ergste gehad hebben, is het wel een indicatie dat de bodem in zicht is. Waar die precies ligt moet de komende weken blijken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....