Bitcoin criticus Nouriel Roubini: Facebook GlobalCoin is geen cryptomunt

Nouriel Roubini is een econoom die zich regelmatig mengt in de discussies rondom bitcoin en andere cryptovaluta. Ook over het nieuwe cryptoproject van Facebook laat de in Turkije geboren scepticus zich uit: ‘Het heeft niets te maken met blockchain. Het is geheel privé, gecontroleerd en gecentraliseerd”

De beste man is op zijn zachtst gezegd dus niet overtuigd van de nieuwe stap die Facebook neemt. Het heeft qua kernwaarde weinig te maken met de eerste cryptomunt bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

GlobalCoin is geen cryptomunt

Volgens Roubini mag GlobalCoin van Facebook de naam cryptocurrency niet eens dragen. En met bovenstaande quotes zit hij niet heel ver van de waarheid. De lancering van de munt van Facebook gaat plaatsvinden op een erg centraal geregeld netwerk.

Het netwerk wordt waarschijnlijk gerund door een aantal nodes van bedrijven die $10 miljoen investeren. Dat zijn nodes en deelnemers aan het netwerk die worden gecheckt aan de deur. De bewaker van die deur? Facebook zelf.

Weinig decentraal dus.

Nog onduidelijk

De exacte plannen van Facebook worden morgen geopenbaard in een whitepaper. Tegenover Nouriel geeft hij toe dat ook hij niet weet wat er precies in de koker zit van de social mediagigant.

In een reactie tegenover Coindesk zegt de econoom dat het hem erg onwaarschijnlijk lijkt dat ze een decentrale opzet gaan kiezen voor hun cryptomunt. ‘Waarom zouden ze?’ voegt hij daar aan toe.

Enterprise blockchains

Nouriel is ook zeker geen fan van ‘enterprise blockchains’. ”Enteprise DLT (distributed ledger technology) zijn alleen blockchains in naam.” Volgens Nouriel zou alleen een echte decentrale blockchain waarde kunnen hebben, maar ook daar gelooft hij niet in. “Ik denk dat publieke gedecentraliseerde trustless blockchains een pipe dream zijn.”

Facebook Coin

Morgen is het zover en worden de plannen van Facebook bekend gemaakt. Nog voor de lancering van het project moeten er natuurlijk mensen worden aangetrokken door het bedrijf van Mark Zuckerberg. En ze zetten hoog in: Facebook lijft Britse bankier in voor GlobalCoin lobby in Europa.

En mocht je zelf nog een baan zoeken, dan is Facebook misschien wel een leuke werkgever. Er wordt namelijk met spoed gezocht naar blockchain-experts.

Lees meer over:
FacebookGlobalCoinlibra

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...