Bitcoin daalt terwijl goud stijgt

Door de escalaties op Oekraïens grondgebied, is er ook onrust op de financiële markten. Hoewel dit van secundair belang is, zijn er een aantal dingen die opvallen.

Goud en Bitcoin

Naast dat de prijzen van goud en olie stijgen, staat ook de prijs van goud zo'n 3% in het groen. Daarmee beweegt het schaarse edelmetaal in de tegenovergestelde richting vergeleken met bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goud staat van oudsher bekend als een neutrale safe haven ten tijde van onrust. Bitcoin kreeg de afgelopen twee jaar de rol als uitdager toegedicht. Vooralsnog is daar niets van te zien.

De koers van bitcoin daalde vandaag zo'n 5% - tot dusver. Daarmee correleert de cryptocurrency eerder met techaandelen en dus niet met goud. Soms zegt één grafiek meer dan honderd woorden:

Bitcoin daalt terwijl goud stijgt

Niet alleen de koersreactie op de videoboodschap van Poetin is veelzeggend. Ook als we naar de prijsontwikkelingen van goud en bitcoin op jaarbasis kijken, delft laatstgenoemde het onderspit.

Bitcoin daalt terwijl goud stijgt

Alastair Milne zoomt nóg weer ietsje verder uit en komt met de volgende grafiek. Hierin heeft hij de prijzen van goud en het digitale goud van de afgelopen drie jaar over elkaar gelegd.

Liquidaties

Als gevolg van deze daling van bitcoin, zijn er ook longposities geliquideerd. Volgens Coinglass zijn er zo'n $270 miljoen aan liquidaties in de afgelopen 24 uur. $82 miljoen hiervan waren afkomstig uit bitcoinposities, het restant uit de altcoinmarkt.

Vergeleken met soortgelijke dalingen uit de afgelopen maanden, is dit bedrag relatief gezien erg laag. Waarschijnlijk was de prijsdaling al door het gros van de traders ingecalculeerd, waardoor longposities al waren gesloten.

Op 4 december en 21 januari hadden prijsdalingen een veel grotere impact op de openstaande longs en shorts.

Bitcoin daalt terwijl goud stijgt

Liquidaties op de cryptomarkt vinden plaats als een handelaar niet genoeg geld heeft om een een margin call te financieren. Als de prijs van een hefboompositie te veel daalt of stijgt, is er extra onderpand nodig om de positie open te houden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud