Politie neemt miljoenen aan Bitcoin, cash en drugs in beslag tijdens wereldwijde operatie

Wereldwijd hebben verschillende politiekorpsen recentelijk 179 mensen gearresteerd die actief zijn in de online drugshandel. Daarbij werd voor $6,5 miljoen aan bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s in beslag genomen. Er zijn 8 Nederlanders opgepakt.

Naast BTC werden ook 500 kilogram drugs en 63 vuurwapens gevonden. Dat maakt het ministerie van Justitie van het land bekend in een persbericht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

DisrupTor

Tijdens een actie genaamd Operation DirsrupTor kwamen de arrestaties tot stand. De naam DisrupTor is een knipoog naar de Tor-browser, een op privacy gerichte webbrowser waarmee veel mensen het ‘darknet’ op gaan.

Op het darknet vind je van alles. Daar rondhangen en je ding doen is niet per definitie illegaal, maar er gebeuren wel veel dingen die volgens veel wetten niet zijn toegestaan.

Wall Street Market

De Amerikaanse politie gebruikte informatie uit een eerdere actie. In mei 2019 werd de Wall Street Market opgerold. Dit was een marktplaats op het darknet. De informatie die daarbij is verzameld is nu gebruikt om de 179 verdachten te volgen en op te pakken.

Operation DirsupTor is een gezamenlijke actie tussen Europol en de speciale afdeling van ministerie van Justitie genaamd het Joint Criminal Opioid and Darknet Enforcement team (JCODE).

Waar de verantwoordelijkheden van JCODE liggen laat zich raden: het oprollen en vinden van drugshandel in de krochten van het internet.

Data volgen

De drugsdealers werden gevolgd en uiteindelijk opgepakt doormiddel van eerdere data. De gearresteerden komen uit verschillende landen, waaronder Nederland.

Naast de Nederlanders gaat het om 119 arrestaties in Amerika, 2 in Canada (op verzoek van de VS), 42 in Duitsland, 4 in Groot-Brittannië, 3 in Oostenrijk en 1 in Zweden.

Verder onderzoek is nodig en de actie is dan ook nog steeds gaande.

Drugsdeals

De gearresteerden verkochten drugs op verschillende markplaatsen, waaronder AlphaBay, Empire en DeepSea. Sommige van de afzetmarkten zijn in een eerder stadium al neergehaald door de Amerikaanse overheid.

De onderzoeken zijn nog bezig, maar verschillende criminelen bekende inmiddels. Twee Amerikanen hangt een celstraf van minimaal 15 jaar boven het hoofd voor drugshandel.

Tipje van de ijsberg

DarkDotFail is een pseudoanonieme journalist die zich bezig houdt met markten op het darknet. Volgens hem is dit slechts een druppel op een gloeiende plaat: ”Politie wereldwijd is 9 maanden bezig geweest om minder vuurwapens in beslag te namen dan er op een Trump rally zijn. Minder geld dan HSBC in een dag witwast.”

Met dat laatste doelt de journalist waarschijnlijk op recentelijk groot nieuws: Banken verdacht van witwassen $2.000 miljard, ING duikt meermaals op. Ook de bank HSBC komt in dit nieuws voorbij.

Volgens DarkDotFail is deze markt erg klein op wereldwijde schaal en zouden regeringen en politiekorpsen wereldwijd er beter aan doen om zich minder te focussen op gebruikers van Tor.

Een voorbeeld daarvan: Volgens de analisten van Chainalysis kwam er al zo’n $4 miljoen aan bitcoin van darknet marktplaatsen in alleen vorige week. Darknet diensten en gebruikers zouden zo’n $5 miljard (!) aan bitcoin bezitten.

Lees meer over:
Bitcoinmisdaad

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Fidelity Bespreekt Bitcoin ETF met SEC

Fidelity, een grote speler in de vermogensbeheersector, heeft recentelijk met de Amerikaanse SEC gesproken over...

Bitcoin
El Salvador lanceert Freedom Visums voor bitcoiners met veel geld

De overheid van El Salvador werkt samen met Tether om het ‘Adopting El Salvador Freedom...

Nieuws
Bitcoin ETF van VanEck krijgt de ticker $HODL

De ticker van de bitcoin ETF van VanEck krijgt de afkorting $HODL. Dat blijkt uit...

Nieuws
Nieuws
Kazachstan blokkeert 980 cryptobeurzen, waaronder Coinbase en Bybit

In 2023 blokkeerde de Kazachse Financial Monitoring Agency (FMA) de weg tot bijna duizend cryptobeurzen....

Lees meer