Bitcoin developer lanceert prototype voor 'kluizen voor BTC'

Bitcoin developer lanceert prototype voor 'kluizen voor BTC'

Het veilig opslaan en veilig houden van je bitcoin (BTC) is niet altijd even makkelijk. Bryan Bishop, een bitcoin developer, wil daarvoor een oplossing bouwen bovenop bitcoin: een bitcoin kluis (bitcoin vault).

Bishop: ''Mensen zijn niet erg goed in het veiligstellen van hun private keyes. Wij kunnen betere software schrijven en bitcoin veiliger maken, dat is een overwinning.''

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee

Een mooi idee: bitcoin veiliger maken om te gebruiken. Maar dat is moeilijker dan het in eerste instantie klinkt. De ideeën van Bishop moeten uiteindelijk leiden tot een veilige manier om veiligheidsfouten van gebruikers te kunnen corrigeren.

Het is anders dan bijvoorbeeld een hardware wallet of een papieren wallet, want deze oplossing is on-chain. Op het netwerk zelf dus, niet er buiten.

Het verschil met eerdere voorstellen voor een bitcoin kluis is het feit dat hier geen fork voor nodig is. Op GitHub kun je het prototype vinden.

Bitcoin kluis

Dit initiatief moet dus verlies van geld worden voorkomen. Bijna iedereen die (vroeg) is begonnen met bitcoin heeft wel een 'mooi' verhaal over bitcoin die verloren zijn gegaan. Er zijn miljoenen BTC 'kwijt' en de oorzaken lopen uiteen: van een computer op een vuilnisbelt tot private keys in een vishengel.

Een normale wallet biedt simpele opties: jij krijgt een private key die je goed moet bewaren. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt dus volledig op jouw schouders, de private keys moet je privé houden. Als iemand deze in handen krijgt, is er geen weg terug.

Plan B

De kluizen die Bishop voor ogen heeft bieden een plan B. Mochten je gegevens toch lekken of worden gestolen dan is er door de kluis een mogelijkheid om terug te komen van je fout.

In de praktijk kun je met deze oplossing je bitcoin opsplitsen in verschillende delen en maar één deel kan worden verstuurd, zo kan slechts een klein deel van je BTC worden verstuurd. Je kunt zelf instellen hoeveel tijd er tussen de bitcoin transacties mag zitten.

Op de uitkijk

Het voorstel bevat ook het idee voor een 'watchtower', een uitkijktoren die in feiten de kluis in de gaten houdt. Wanneer er een stukje BTC die in een kluis zit wordt verstuurd, kan de eigenaar op de hoogte worden gesteld.

De gebruiker kan vervolgens een transactie signeren en BTC naar andere adressen sturen. Een soort inbraakalarm, dus.

Dit is nog slechts een concept en je kunt het nog niet gebruiken, maar meer manieren om je bitcoin veilig te houden zijn altijd goed. Zeker als ze zoals dit idee optioneel zijn.

Bron: Coindesk

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties