Bitcoin dipt naar $22.000 na nieuws over rentebeleid in VS

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde dinsdag dat de rentetarieven waarschijnlijk hoger zullen uitvallen dan de beleidsmakers van de centrale bank hadden verwacht.

Hogere rentes?

Als reactie op de uitspraken daalde de prijs van bitcoin in enkele minuten met 2% tot onder de $22.000, om vervolgens weer op te veren tot het huidige prijsniveau van $22.240.

De boodschap van Powell was duidelijk:

“De meest recente economische data zijn sterker dan verwacht, wat suggereert dat het uiteindelijke renteniveau waarschijnlijk hoger zal zijn dan eerder werd verwacht.”

De centraal bankier deed deze uitlatingen als voorbereiding op twee vergaderingen bij Capitol Hill.

“Als de totaliteit van de gegevens zou aangeven dat een snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zouden we bereid zijn om het tempo van de renteverhogingen op te voeren.”

Met monetaire verkrapping heeft Powell het over het tegenovergestelde van Quantitative Easening (QE). Tightening in dit geval dus, waarbij er minder nieuw kapitaal op de markt komt door toedoen van de Federal Reserve.

Inflatie versus economie

De centrale bank is hier al enige tijd mee bezig in de hoop om oplopende inflatie te temmen. Dit is deels gelukt, de piek lijkt te zijn bereikt. De vraag was alleen of de economie deze renteverhogingen zou kunnen weerstaan, of dat er een recessie op de loer zou liggen. Volgens Powell gaat het dus erg goed.

De leider van de centrale bank waarschuwt nu zelfs voor een krapper monetair beleid dan verwacht. Die opmerkingen heeft (minimaal) twee implicaties:

  1. De piek van de Federal Funds Rate zal waarschijnlijk hoger liggen dan wat de functionarissen eerder dachten.
  2. De lagere renteverhoging van afgelopen maand vergeleken met de maand ervoor was waarschijnlijk een incident en niet het begin van een ommekeer van het beleid.

Powell heeft niet gespecificeerd hoe hoog hij denkt dat de rentes uiteindelijk zullen stijgen. Momenteel staat de basisrente op 4.5%-4.75%.

Deze uitlatingen hebben haar impact op bitcoin. Bij hogere rentes worden de meest risicovolle activa doorgaans als eerste verkocht (omdat het rendabeler is om ‘gewoon’ te gaan sparen in plaats van investeren) en ook omdat er minder nieuw geld de markt in stroomt.

De dollar wordt artificieel schaarser gemaakt, wat ook te zien is in de balance sheet van de Fed. Data van analist Charlie Bilello geeft visueel weer hoe er tijdens de coronapandemie vooral QE was, waar er sinds begin 2022 vooral Tightening plaatsvond:

Bitcoin dipt naar $22.000 na nieuws over rentebeleid in VS

Het monetair beleid van bitcoin is daarentegen niet afhankelijk van de grillen van centrale bankiers (of zelfs de economie). Bitcoin is stabiel, voorspelbaar, transparant en verifieerbaar.