‘Bitcoin dominantie eigenlijk 90%’, CoinMarketCap toont nieuwe plannen

CoinMarketCap (CMC) komt in november met nieuwe regels voor een eerlijke ranglijst. CMC is een van de populairste en grootste websites om data over bitcoin en andere cryptomunten op te snorren.

Men wil wash trading tegengaan. Daarmee kun je jezelf hoger op de ranglijst krijgen dan dat je eigenlijk verdiend. CMC wil overstappen naar een lijst op basis van liquiditeit. Met die maatregel zou de dominantie van bitcoin nog hoger liggen dan nu.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

DATA

CoinMarketCap onthulde de plannen tijdens een virtueel rondetafelgesprek met verschillende cryptobeurzen en andere projecten uit de wereld van bitcoin en crypto.

In mei dit jaar besloot CMC stappen te zetten om nepvolumes aan te pakken. Heel veel cryptobeurzen maakte zich schuldig aan het aanbieden van valse informatie. Hierdoor kun je hoger op de ranglijst komen en zo meer exposure krijgen.

Om dat tegen te gaan werd de Data Accountability & Transparency Alliance (DATA) in het leven geroepen. Waaronder onder andere Binance, Bittrex, Huobi en OKEx.

Liquiditeit

De focus ligt nu op een geheel nieuwe insteek van het platform: een ranglijst op basis van liquiditeit van elke munt en elke markt. Dat is niet eenvoudig bij te houden. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat dit ook problematisch zou kunnen zijn, liquiditeit verandert continu en is lastig te volgen.

Maar wanneer CMC vasthoudt aan de huidige lijst op basis van puur volume moet het opnieuw worden ontwikkeld. Valsspelen is bijzonder makkelijk en wordt dan ook massaal gedaan.

Wanneer je liquiditeit als uitgangspunt gebruikt dan is bitcoin nog dominanter dan nu wordt weergegeven bij CoinMarketCap. Volgens de onderzoekers van Arcane Research is op het gebied van liquiditeit bitcoin de rest van de markt ruim de baas: 90% van de liquiditeit op cryptobeurzen komt van BTC.

De onderzoekers stellen dat er bij deze manier van rangschikken een nog groter probleem ontstaat voor altcoins. De dominantie van bitcoin is volgens hen een belangrijke indicatie voor mensen om een bepaalde keuze te maken.

‘Liquiditeit is alles’ als het gaat om geld volgens de onderzoekers. Het is ook logisch dat BTC op dit meetpunt zo goed scoort: op bijna elke cryptobeurs zijn ruilparen met bitcoin te vinden. Dat kun je van geen enkele andere munt zeggen.

Zelf rapporteren

Een ander punt dat werd aangehaald tijdens het gesprek is het zelf opgeven van data. Wanneer je veel data aanlevert, krijg je een beloning in de vorm van een badge. Net zoals het systeem op bijvoorbeeld LinkedIn.

Zaken als Know-Your-Customer (KYC)-regelingen, locatie van je kantoor en je orderboeken delen zorgen voor die extra bonuspunten. De vraag is natuurlijk: waarom zou een partij hier wel ineens helemaal eerlijk zijn. En wat maakt zo’n digitale sticker op CMC uit voor je merk als bedrijf?

Dat moet allemaal nog blijken. Het is in ieder geval duidelijk dat men niet stil zit bij CMC en doorheeft dat er wat moet gebeuren. Want het is een blijft een competitief wereldje. Zeker ook op het gebied van websites in de wereld van bitcoin en anderen cryptomunten.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCoinmarketcap

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...