Bitcoin en crypto op de radar van G7: nieuwe regels op komst

De Groep van Zeven (of G7) wil gezamenlijk optrekken om de wereld van bitcoin en crypto te beteugelen. Dat blijkt uit nieuwe berichten over de top die dit jaar in Hiroshima plaatsvindt. Er wordt opgeroepen tot meer controle omdat de industrie onder andere een gevaar voor de financiële instabiliteit zou zijn.

De G7 bestaat uit Canada. Frankrijk. Duitsland. Italië, Japan. het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Eerst was het een G 8, maar Rusland is geen onderdeel meer van deze intercontinentale groep.

Volgens Kyodo News willen deze zeven landen strengere regelgeving voor de cryptosector. Men geeft aan dat het doel is om transparantie van het bedrijfsleven en de consumentenbescherming te vergroten. De G7 zal het tempo van de gerelateerde discussies opvoeren. Men erkent dat regels rondom bitcoin alleen kans van slagen hebben als men samen optrekt. Dit is lang niet het enige initiatief rondom bitcoin en internationale wetgeving. Binnen de Europese Unie is men bijvoorbeeld ook druk in de weer met regels voor de cryptosector. Voor zowel particulieren als bedrijven gaat er mogelijk een hoop veranderen de komende jaren. In Nederland, maar ook daar buiten.

Er komt ook een vergadering van ministers van Financiën en centrale bankiers in mei. Dat is een paar dagen voordat de Japanse premier Fumio Kishida dit jaar de top in Hiroshima organiseert. Onder andere het fiasco rondom FTX wordt als reden gebruikt voor het versnellen van de invoering van regels en richtlijnen.

De regelgeving rondom cryptocurrency verschilt per land en regio. Sommige landen hebben cryptocurrency verboden of beperkt, terwijl andere landen het hebben erkend of gereguleerd. De G7 wil een gemeenschappelijk kader ontwikkelen om de cryptosector te reguleren en te controleren, in samenwerking met andere internationale organisaties zoals de Financial Action Task Force en het International Monetary Fund.

Bitcoin is een open protocol dat wereldwijd beschikbaar is. Mede daarom is het moeilijk voor regelgevers en toezichthouders om er grip op te krijgen. Het ligt voor de hand dat de grote internationale organisaties samen optrekken. De Markets in Crypto-Assets (MiCA) staat later in 2023 op de agenda. In 2024 moeten alle Europese lidstaten onder hetzelfde cryptoregime vallen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...