Markets in Crypto Assets staat op 18 april op de agenda bij Europees Parlement

1061 totale weergaven

De Europese Unie staat op het punt om een nieuwe wet aan te nemen die de markt voor cryptovaluta moet reguleren. De verordening heet MiCa, wat staat voor Markets in Crypto-assets. Op 18 april gaat het Europees Parlement in gesprek over deze wet. Een dag later wordt er gestemd.

MiCa is in de praktijk een wettelijk kader met richtlijnen en regels voor bitcoin en dan met name de industrie er omheen. Denk aan meldingsplicht voor bedrijven bij verdachte transacties, transactielimieten, identificatieplicht en bijvoorbeeld regels over het uitgeven van eigen tokens of stablecoins.

MiCa is volgens de communicatie van de EU bedoeld om consumenten en investeerders te beschermen tegen sommige risico’s die verbonden zijn aan cryptovaluta, zoals fraude, marktmanipulatie, witwassen, milieueffecten en gebrek aan transparantie. Ook wil MiCa ‘innovatie en concurrentie bevorderen in de cryptovaluta sector’. Een van de doelen om dit te bereiken is de regels tussen de 27 lidstaten gelijktrekken. Bedrijven in de industrie kunnen dan bijvoorbeeld diensten leveren in alle lidstaten, met slechts één vergunning of licentie.

Markets in Crypto Assets staat al langer op de planning. Deze stemming en het debat zouden eerst vorig jaar al plaatsvinden. Maar na verschillende keren uitstel komt het er dan nu toch echt van.

Het is een belangrijke wet voor de toekomst van de industrie en bitcoiners in Europa. Dit soort grote ingrepen gaan vaak gepaard met meer eisen aan verkooppunten en klanten om aan bitcoin te komen.

MiCa is al een tijdje in de maak. In september 2020 kwam de Europese Commissie met het eerste voorstel. In juni 2021 waren het Europees Parlement en de landen van de EU het eens over de hoofdlijnen van MiCa.

Als de verordening wordt aangenomen gaan de regels en richtlijnen binnen één tot drie jaar in.

Lees meer over:
Europa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...