‘Institutionele beleggers kiezen steeds vaker voor Bitcoin fonds dan voor goud’, aldus JPMorgan

Familiy offices en andere institutionele beleggers kiezen steeds vaker voor een belegging die te maken heeft met bitcoin (BTC). Volgens een onderzoek van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase is met name het Grayscale Bitcoin Trust een populaire plek om geld naar toe te schuiven.

Grayscale Bitcoin Trust

De analisten zien een opmerkelijke trend: partijen die eerst flink investeerden in exchange-traded funds van goud tonen nu steeds meer interesse in financiële producten rondom bitcoin. ”Zij kijken mogelijk naar bitcoin als echt alternatief op goud”, aldus JPMorgan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Grayscale Bitcoin Trust is een opmerkelijk financieel product: zij kopen bitcoin, jij kunt een aandeel in dat fonds kopen en zo koop je het recht op die BTC. Het is een manier voor traditionelere partijen om toch mee te doen in de wereld van bitcoin, zonder het zelf direct te hoeven kopen en op te slaan.

En die constructie is populair. Volgens bitcointreasuries.org heeft het Grayscale Bitcoin Trust momenteel ruim 480.000 BTC in kas, dat is dan weer ruim 7,4 miljard in dollars waard.

Om aan de vraag te voldoen moet Grayscale soms groots inkopen. Recentelijk kochten zij binnen 24 uur voor $300 miljoen aan BTC.

Interesse

JPMorgan ziet dat niet alleen millennials interesse tonen in dit fonds, maar dus ook de traditionelere partijen weten de weg steeds beter te vinden.

”De potentiële upside van bitcoin is aanzienlijk als het nog intensiever de strijd aan gaat met goud als alternatieve valuta”, luidt het oordeel van de onderzoekers. Wel zien diezelfde analisten de recente grote stijgingen van BTC als een reden om voorzichtig te zijn, bij dit soort grote stijgingen zijn er altijd partijen die winst in dollars pakken.

Bitcoin fondsen

Het mooie aan bitcoin is in principe dat je het zelf in beheer kunt nemen en daarmee niemand anders dan jezelf hoeft te vertrouwen met je geld. Voor veel investeerders (particulier of institutioneel) is dat echter niet zo belangrijk: zij willen gewoon geld verdienen en zich blootstellen aan de prijsbewegingen van bitcoin.

Daar zijn bitcoin fondsen uitermate geschikt voor. En voorlopig neemt Grayscale in dit wereldje de leiding.

Ter vergelijking: De marktkapitalisatie van bitcoin is momenteel groter dan die van bedrijven als PayPal, Coca-Cola en Netflix.

Maar bij de gehele markt van goud komt de valuta nog niet in de buurt. Momenteel is de bitcoinmarkt zo’n 2,3% van de markt van goud. Er is dus nog een lange weg te gaan, maar dat kan voor investeerders juist positief zijn.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...