Bitcoin fundamentals sterker dan ooit, wat kunnen we verwachten van de koers?

Bitcoin start de week met matige prijsactie die ons langzaam maar zeker richting de 40.000 dollar lijkt te slepen. Nadat de bulls vorige week iets te vieren hadden, heeft bitcoin een reality check gekregen. Nerveuze aandelenmarkten en een opleving van de Amerikaanse dollar oefenen een neerwaartse druk op de koers uit.

Het beeld is echter nooit helemaal zwart-wit als het over bitcoin gaat. Hoewel de spotprijs het even moeilijk geeft, ziet bitcoin er onder de motorkap beter uit dan ooit. Onder andere de hashrate heeft na het bereiken van de hoogste difficulty ooit ook een nieuwe all-time high bereikt. Gaan we deze week mooie prijsactie zien?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin test support van 50-daagse bewegende gemiddelde

Na 10 dagen van herstel is bitcoin nu in gevecht met enkele weerstandsniveaus die vooralsnog niet meegeven. Nadat we vorige week kortstondig de 45.500 dollar passeerden, handelen we momenteel op ongeveer 42.000 dollar. Waarmee we de week afsloten op praktisch dezelfde koers als een week eerder.

Bitcoin fundamentals sterker dan ooit, wat kunnen we verwachten van de koers?
BTC/USD dagelijkse grafiek (Bitstamp) met 50-daagse bewegende gemiddelde. Bron: TradingView

Het lijkt erop dat bitcoin momenteel het 50-daagse bewegende gemiddelde test als steunlijn. Mocht deze lijn houden, dan kunnen we een mooie bounce verwachten.

Rekt Capital, aangehaald door Cointelegraph, wijst wederom op de twee exponentiële bewegende gemiddelde die hij in het midden van de zogenaamde macro-range identificeerde.

Zolang de door hem geïdentificeerde blauwe en groene lijnen in de grafiek als weerstand fungeren, ziet Rekt Capital bitcoin in de lagere helft van de macro-range opereren. Zodra deze lijnen als steunniveau functioneren heeft bitcoin volgens de analist een kans om de all-time high van november aan te vallen.

Amerikaanse dollar geeft risico-assets het nakijken

Ondertussen heeft de volledige financiële wereld het zwaar met een sterke Amerikaanse dollar. Die ook bitcoin niet meehelpt om naar boven uit te breken. Waar de Amerikaanse dollar afgelopen week nog in een neerwaartse trend zat, lijkt de wereldreservemunt daar nu volledig uitgebroken.

Bitcoin fundamentals sterker dan ooit, wat kunnen we verwachten van de koers?
Amerikaanse dollar Index (DXY). Bron: TradingView

Hierbij lijken onder meer de voornemens van de Federal Reserve om de rente te verhogen en de geopolitieke situatie met Oekraïne en Rusland een rol te spelen. Tot op heden staan zowel aandelen als obligaties dit jaar in de min.

Over de afgelopen 100 jaar kwam het slechts viermaal voor dat zowel aandelen als obligaties een jaar in de rode cijfers afsloten. Het jaar is natuurlijk nog jong, maar het is interessant om in de gaten te houden hoe deze situatie zich ontwikkelt. Er zijn in ieder geval een hoop factoren die de koers deze week kunnen beïnvloeden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....