Bitcoin funding rate blijft positief, meer dalingen op komst?

On-chain data leert ons dat de bitcoin funding rate momenteel op een relatief hoog niveau verblijft, wat suggereert dat we op de korte termijn meer dalingen kunnen verwachten. De bitcoin funding rate is de afgelopen dagen in ieder geval positief geweest en dat heeft de koers weinig goeds gedaan.

Wat is de ‘funding rate’?

De funding rate is een indicator die de periodieke kosten meet die handelaren op de bitcoin futures markt elkaar moeten betalen. Als de waarde van deze indicator boven de nul uitkomt, dan betekent dit dan long-posities momenteel een premium kosten ten opzichte van short-posities.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die waarde suggereert dat het bullish sentiment meer dominant is op het moment. Een negatieve waarde van de indicator suggereert juist het tegenonvergestelde en is een bearish teken.

Opvallend is dat we kunnen zien dat de bitcoin funding rate op de hoogste niveaus vaak voor bearish prijsactie zorgt en andersom. Een hoge positieve waarde betekent dat er veel long-posities openstaan. Een onverwachte correctie kan die posities liquideren en ons daardoor nog verder omlaag pushen.

Dit noemen we een “squeeze” wat in dit geval een long squeeze zou betekenen, in plaats van de short squeeze die we in de headlines wat vaker voorbij zien komen.

Funding rates positief vanaf de 23.000 dollar

Nadat de bitcoin koers een paar dagen geleden boven de 23.000 dollar stond, begonnen de funding rates een positieve piek te maken. Als reactie daarop schoot de koers juist naar beneden. Op dit moment is de indicator echter nog altijd positief, wat kan betekenen dat we nieuwe dalingen kunnen verwachten.

Op het moment van schrijven handelt bitcoin rond de 21.900 dollar en ziet het er op dit moment niet sterk uit. Over de gehele maand gemeten noteren we nog een mooie plus, maar het momenten van een paar dagen geleden is verdwenen.

Het is nog maar de vraag of het optimisme dat met het herpakken van de 24.000 dollar ineens in de markt was, op dit moment nog steeds aanwezig is. Wat je immers vaak ziet in de bitcoin-wereld is dat het sentiment in een mum van tijd kan omdraaien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....