Bitcoin futures platform CME noteert nieuw record: $790 miljoen aan open interest

Bitcoin futures beursplatform CME noteert nieuwe records. De Chicago Mercantile Exchange gaat het geplaagde BitMEX voorbij op basis van de open interest voor bitcoin futures. OKEx is nog steeds de grote leider op dit gebied.

Er lijkt een kleine hetze op gang te zijn tegen dit soort platforms, want eerder deze maand werd een oprichter van OKEx gearresteerd. Kortgeleden werd ook BitMEX al aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten, ook een belangrijke reden voor de stijging op de ranglijst van CME.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat zijn bitcoin futures eigenlijk?

In essentie kun je met een bitcoin future wedden op de toekomstige prijs van bitcoin. Je kunt met een future bijvoorbeeld het recht kopen om over 30 dagen voor $10.000 bitcoin te kopen. Degene waarvan jij het recht hebt gekocht hoopt natuurlijk dat de prijs onder de $10.000 zakt.

Als de prijs onder de $10.000 zakt dan ga je dat recht natuurlijk niet gebruiken. Je hebt dan bijvoorbeeld $50 betaald en er niets voor gekregen. In feite ben je dus aan het gokken op de toekomstige prijs van bitcoin.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je over 30 dagen de beschikking over een groot geldbedrag krijgt. Als je daar bitcoin mee wil kopen en je bent bang dat de prijs flink gaat stijgen. Dan is het aantrekkelijk om futures te kopen.

Dan weet je zeker dat je over een maand nog voor het afgesproken bedrag bitcoin kunt kopen.

Hoe groot is de handel in bitcoin futures?

Op dit moment staan er voor $790 miljoen aan future contracten open bij CME. Marktleider OKEx noteert $960 miljoen en BitMEX moet het doen met $610 miljoen. Dat zijn geen misselijke cijfers! Belangrijk om te begrijpen is dat je hiermee dus geen echte bitcoin koopt.

Tot voor kort was BitMEX een stuk groter dan het Amerikaanse CME, maar daar is verandering in gekomen. Dit heeft alles te maken met de recente juridische procedure die door de Amerikaanse autoriteiten tegen het platform is gestart.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....