Abacus was tot voor kort goed voor miljoenen aan maandelijkse handelsvolumes.

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
De grootste Bitcoin marktplaats op het dark web, Abacus, is zonder waarschuwing offline gehaald. Zowel de hoofdsite als de bijbehorende infrastructuur zijn niet meer bereikbaar. Is dit een goed geplande exit scam of heeft justitie ingegrepen?
Plotselinge verdwijning Bitcoin marktplaats roept vragen op
De sluiting van Abacus kwam niet helemaal uit het niets. Eind juni begonnen gebruikers te klagen over problemen met opnames. De beheerders wezen toen naar een DDoS aanval en een toevloed aan nieuwe klanten. Maar inmiddels is duidelijk dat er meer speelt. Volgens blockchain onderzoeksbureau TRM Labs is dit gedrag typisch voor markten die vlak voor een exit scam staan. Tegelijk verplaatste een Whale uit het Satoshi-tijdperk 80.000 BTC ter waarde van $ 9,46 miljard.
Abacus Market is either fedded or exit scamming, take your choice… you would be a fool to continue using this market if it comes back up. pic.twitter.com/blw04aaZNZ
— Dark Web Informer – Cyber Threat Intelligence (@DarkWebInformer) July 1, 2025
Abacus was tot voor kort goed voor miljoenen aan maandelijkse handelsvolumes. Na de sluiting van Archetyp Market in juni stroomden duizenden gebruikers over naar Abacus. De site zag toen een piek van meer dan $ 6 miljoen in verkopen, bijna allemaal betaald met Bitcoin of Monero. Sindsdien zijn de dagelijkse stortingen echter ingestort. Rond 10 juli lag het bedrag nog maar op $ 13.000 per dag.
Impact op crypto, dark web en gebruikers
De verdwijning van Abacus raakt niet alleen criminelen, maar ook het bredere ecosysteem. Marktplaatsen zoals deze brengen reputatieschade toe aan Bitcoin dat steeds vaker wordt genoemd in onderzoeken naar criminele transacties. Dat terwijl de technologie achter Bitcoin in essentie openbaar, controleerbaar en in de meeste gevallen veilig is. Toch blijven zulke incidenten het beeld versterken dat crypto vooral in de onderwereld wordt gebruikt.
Archetyp Darknet Market, the world’s largest Darknet Market, has been seized by law enforcement. pic.twitter.com/ZhMXXQ4m4J
— Dark Web Informer – Cyber Threat Intelligence (@DarkWebInformer) June 16, 2025
In werkelijkheid kiezen veel dark web markten juist voor Bitcoin vanwege de bekendheid en brede adoptie, ondanks het feit dat transacties op de blockchain publiek zijn. Juist daardoor kunnen autoriteiten vaak patronen herkennen en gebruikers opsporen.
Voor beleggers die crypto op anonieme platformen gebruiken, laat dit nog maar eens zien hoe groot het risico is. Wanneer een marktplaats verdwijnt, zijn fondsen meestal voor altijd verloren. Slimme traders weten dat crypto opslag altijd in eigen beheer moet zijn, zeker als het gaat om risicovolle omgevingen zoals het dark web.
Is justitie betrokken bij de sluiting?
Hoewel er nog geen officiële verklaring is van opsporingsdiensten, zijn er meerdere aanwijzingen dat overheidsdiensten Abacus op de radar hadden. Na het oprollen van andere platforms zoals Archetyp en BidenCash, is de druk op vergelijkbare netwerken toegenomen. TRM Labs vermoedt dat de beheerders van Abacus hun motivatie verloren of simpelweg hun veiligheid verkozen boven verdere groei.
Het blijft mogelijk dat het platform stilletjes is overgenomen door justitie om in stilte bewijsmateriaal te verzamelen. Bij eerdere operaties, zoals bij de hacktool Qakbot, werd pas weken later bekendgemaakt dat servers in beslag waren genomen. Ook in dit geval houdt de FBI zich stil, wat speculatie aanwakkert.
De beheerder van het dark web forum Dread, dat nauw verbonden was met Abacus, liet weten dat hij nog twijfelt over de aard van de sluiting. Volgens hem verschijnt een officieel bericht meestal pas maanden na de verdwijning van een marktplaats.
Hoe houd je crypto veilig in een risicovolle markt?
Dit voorval benadrukt het belang van veilig omgaan met crypto. Wie actief is in dubieuze hoeken van het internet, loopt extra risico. Niet alleen op verlies van geld, maar ook op juridische gevolgen. Het advies voor wie crypto wil gebruiken is dat je alleen gebruik moet maken van betrouwbare wallets, vermijd centrale wallets op verdachte sites en vertrouw geen platform dat anoniem miljarden beheert.
De verdwijning van Abacus zet niet alleen druk op de rest van het dark web, maar ook op de bredere discussie over hoe crypto veilig kan blijven zonder dat het de anonimiteit verliest. Ondertussen is het wachten op duidelijkheid over wie er echt achter de sluiting zit. De oprichters zelf, of de lange arm van de wet. Voor de geïnteresseerden hebben we een lijst gemaakt met manieren om geld te verdienen met crypto.
Bitcoin blijft zich doorontwikkelen
De sluiting van de Bitcoin marktplaats op het dark web heeft natuurlijk niets met Bitcoin zelf te maken, want bij de grootste crypto gaan de ontwikkelingen gewoon door. Binnenkort wordt het mogelijk om DeFi apps te lanceren op Bitcoin dankzij een nieuw project.
Bitcoin Hyper ($HYPER) gaat het eerste Bitcoin Layer 2 netwerk lanceren aan het einde van hun presale. Door middel van een Solana Virtual Machine (SVM) gaan ze een smart contract engine plaatsen bovenop Bitcoin. Deze grote ontwikkeling geeft je de snelheid van Solana met de veiligheid van Bitcoin. Alle transacties verlopen uiteindelijk via Bitcoins Proof-to-Work.
Je hebt nog even de tijd om je eerste $HYPER tokens te bemachtigen voor de huidige lage prijs, voordat de volgende fase van de presale ingaat.
Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.