‘Bitcoin is slechts 2% van goudmarkt op dit moment’, stelt CryptoQuant

852 totale weergaven

De huidige marktkapitalisatie van bitcoin (BTC) ligt rond $645 miljard, dat is zo’n 5,35% van de goudmarkt. Maar volgens andere data heeft bitcoin slechts zo’n 2% van de waarde van de goudmarkt.

Ki Young Ju, directeur van analysebedrijf CryptoQuant, kijkt naar andere statistieken dan de gangbare marktkapitalisatie. Hij kijkt naar de gerealiseerde marktwaarde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De gerealiseerde marktwaarde is simpelweg de optelsom van de prijs van alle bitcoin toen ze voor het laatst werden verstuurd. Dat geeft een heel ander beeld van de bitcoinmarkt.

Lange weg te gaan

Er zijn verschillende manieren om de goud- en bitcoinmarkt in kaart te brengen. Door de prijsstijging van bitcoin naar prijzen van $42.000 kwam het verhaal over het opeten van de goudmarkt weer veelvuldig bovendrijven.

Verschillende analisten constateerden dat er geld uit goud richting BTC stroomt. Het toont aan dat er een steeds groter aantal mensen en partijen zijn die bitcoin zien als interessanter spaarmiddel (of belegging) dan goud.

Gerealiseerde marktwaarde

De gerealiseerde marktwaarde sluit bitcoin die bij een beurs staan uit. Voor deze optelsom gebruikt het dus alleen bitcoin die niet bij centrale partijen staan. Ook wordt er rekening gehouden met verloren BTC.

De gerealiseerde marktwaarde van BTC ligt momenteel op zo’n $227 miljard. Een stuk lager dan bij de statistiek waar álle BTC worden meegerekend.

Goud vs BTC

Kortom: bitcoin heeft echt nog niet een grote hap genomen uit de goudmarkt. Wel is het een feit dat het langzaam maar zeker groeit. De markt groeit ook sneller in waarde dan de goudmarkt, dat is te zien in onderstaande grafiek.

Volgens het dashboard van Clark Moody krijg je op het moment van schrijven zo’n 18,6 oz (~527 gram) goud voor één bitcoin. Je krijgt steeds meer goud voor je satoshi’s, zoveel is duidelijk.

Bitcoin tegenover verschillende assets. Volgens Cointelegraph

'Bitcoin is slechts 2% van goudmarkt op dit moment', stelt CryptoQuant

Vermogensbeheerder Jefferies wisselde aan het eind van 2020 een deel van hun vermogen in goud in voor bitcoin. Jefferies verkocht 5% van hun fysieke goud voor BTC. Zij deelde ook een deel van hun strategie: ”De 50% exposure in fysiek goud verminderen we met 5% en steken we in bitcoin. Zodra de bitcoin prijs daalt, zullen we blijven bijkopen.”

Er zijn steeds meer partijen die bitcoin zien als alternatief of vervanger van goud, maar we hebben nog genoeg ruimte om te groeien.

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdatagoud

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...