Chinese centrale bank zet Bitcoin handelaren op zwarte lijst

Chinese centrale bank zet Bitcoin handelaren op zwarte lijst

De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van het land, zet een aantal bitcoin handelaren op een zwarte lijst. De bank is een nieuw offensief gestart tegen allerlei partijen, over-the-counter (OTC) handelaren worden bijvoorbeeld hard aangepakt. Dat meldt WuBlockchain.

Blokkades

De actie is onderdeel van een nieuwe poging om meer witwassers in China op te pakken. Eerde dit jaar kondigde de PBoC een plan aan om illegale activiteiten in het land harder aan te pakken samen met lokale banken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze banken moeten informatie zoals transacties delen met de centrale bank. Bij die illegale activiteiten hoort overigens ook heel wat handel in bitcoin. Maar in de regel zijn doorsnee transacties niet illegaal in China. Je begeeft je echter wel op glad ijs in het land wanneer je in deze industrie bezig bent.

Sta je op de zwarte lijst? Dan worden financiële diensten in het land voor je afgesloten.

Over-the-counter

Met name de OTC-handelaren hebben het door deze move zwaar te voorduren in het land. Het gaat vooral om bedrijven of personen die handeldrijven buiten de publieke markten. Deze organisaties verhandelen vaak voor miljoenen dollars per maand.

Voor Chinese beleggers zijn OTC-desks een manier om naar bitcoin te vluchten. Zij gaan via Tether naar Bitcoin vanwege kapitaalcontroles via deze diensten. China is geen fan van geld dat het land uitvloeit.

Blokkade van 5 jaar

De OTC-handelaren op de zwarte lijst mogen 5 jaar geen online transacties doen en 3 jaar geen bankkaart gebruiken. Deze regels gelden overigens voor alle partijen op de zwarte lijst, dus niet alleen voor partijen die met bitcoin bezig zijn.

Nadat het controlesysteem van een bank een vinkje bij je naam heeft staan en je transacties verbiedt met een bepaalde bankrekening komen je gegevens terecht bij een lokale afdeling van de centrale bank.

De centrale bank deelt vervolgens deze informatie met alle Chinese banken. Dat doen ze om te voorkomen dat je in een andere provincie of stad alsnog een bankrekening opent.

Geen duidelijke regels

WuBlockchain meldt dat lokale handelaren al hun deuren sluiten voordat ze op deze lijst komen. Zij zijn bang voor eventuele toekomstige maatregelen.

Volgens bitcoin beurs en OTC-desk Huobi zit het echter iets anders in elkaar: ''Normale cryptocurrency transacties zijn niet verboden.'' Volgen hen gaat het hier alleen om witwaspraktijken en illegaal verkregen geld dat wordt bevroren.

Er zijn echter nog altijd geen duidelijke regels voor alle banken. Dus zelfs een OTC-handelaar die zich aan de regels wil houden kan op de zwarte lijst belanden. Ook zijn er volgens het verslag nog altijd geen uniforme regels met betrekking tot bitcoin.

Terwijl de strijd tegen bitcoin handelaren verder gaat is China op de voorgrond ook druk bezig met een eigen volledig digitale valuta. Die weliswaar voort komt uit de ontwikkeling van bitcoin als digitale valuta, maar helemaal niets met bitcoin te maken heeft.

Een central bank digital currency (CBDC) is de lokale munt in een nieuw jasje. Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf eerder deze maand aan dat de nieuwe digitale euro geen vervanger moet worden voor contant geld.

De vraag is echter hoe China dit aan gaat pakken. Het ligt in de lijn der verwachting dat een CBDC de vrijheden van betalingen nog verder gaat beperken in het land. Bitcoin kan een uitweg zijn, als je bij de toegangswegen kunt komen.

Lees meer over:
Bitcoin China misdaad

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties