Bitcoin handelaar failliet nadat hij investeerders geen $13 miljoen uitkeerde

1118 totale weergaven

Een Zuid-Afrikaanse bitcoin handelaar is failliet verklaard nadat hij de $13,3 miljoen van verschillende investeerders niet uitkeerde.

Willie Breedt, de CEO van VaultAge Solutions, dook onder maar werd toch gevonden door de lokale autoriteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Miljoenen weg

Breedt handelde met zijn bedrijf met geld van investeerders in bitcoin en altcoins. Dat meldt News24. De grootste investeerder in het bedrijf, Simon Dix, vroeg in de rechtbank met succes om beslaglegging op de bezittingen van Breedt.

De handelaar deed dat met klantenfondsen sinds 2018, naar verluidt zonder problemen. In mei 2020 kregen verschillende investeerders plots een stuk minder winst uitgekeerd dan waar ze recht op hadden.

Breedt sjoemelde naar verluidt met betaalbewijzen. Een investeerder kreeg slechts 1.415 Zuid-Afrikaanse rand (R) terug in plaats van de R141.500 waar hij recht op had. In dollars was dat $83 in plaats van $8.313.

Een extremer voorbeeld komt van een andere investeerder. Breedt keerde slechts R20.000 uit ($1.175) terwijl het ging om R2 miljoen, zo’n 117.511 in dollars.

De Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft het accountantskantoor PwC inmiddels aangewezen om de zaak rondom Breedt verder te onderzoeken.

Kolonel

Naast Dix heeft Breedt naar verluidt nog veel andere investeerders benadeeld. Waaronder een kolonel van de South African National Defence Force.

Breedt dook twee weken geleden onder nadat een groep investeerders een aantal mensen in om de schuld op te halen. Voordat hij verdween deed hij wel nog even aangifte wegens intimidatie.

Opsporen

Onderzoekers spoorden Breedt op. Hij verbleef in een gasthuis in de hoofdstad van Zuid-Afrika, Pretoria. Hij checkte daar in onder een valse naam.

Toen het papierwerk geregeld was viel de politie het huis binnen. Zij namen verschillende apparaten in beslag waar mogelijk een deel van de klantenfondsen mee is opgeslagen. Zij namen onder andere een laptop en een hardware wallet in beslag.

Niet opgepakt, wel bevroren bankrekening

Breedt werd niet opgepakt, maar twee Zuid-Afrikaanse bankrekeningen van de man werden bevroren. Breedt vertelde voor de inval nog dat hij niets fout had gedaan tegenover News24.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...