Bitcoin hashrate daalt hard door verbod in China

De hashrate van bitcoin is in de afgelopen 24 uur met 17% gedaald. Dit komt doordat in de Chinese provincie Sichuan, waar veel miners zijn gevestigd, er vanaf nu een verbod op het minen van bitcoin geldt.

Hashrate

De daling zorgt ervoor dat de hashrate is gedaald naar ongeveer 91 EH/s. De laatste keer dat de hashrate zo hoog stond was in november van 2020. De hashrate van bitcoin is een maateenheid voor de computerkracht in het netwerk. Hoe meer computers in het netwerk, des te sterker en veiliger het netwerk en dus hoe hoger de hashrate.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe hoger de hashrate hoe meer computerkracht er nodig is voor een 51% attack. Verder stijgt de competitie voor het valideren van blocks tussen de miners naarmate de rekenkracht stijgt. Halverwege Mei maakte de hashrate voor het laatst een all-time-high van zo’n 170EH/s, hiervan is momenteel iets meer dan de helft over.

De reden voor de grote daling in de hashrate is China. Naar schatting komt 65% van de hashrate uit computers gevestigd in China. Dit komt doordat de prijs van energie in China erg laag is, dit maakt het minen van bitcoin sneller rendabel.

Met name in de provincie Sichuan was het een lucratieve business, door het regenseizoen was er jaarlijks een overschot aan energie geleverd door stuwdammen. Voor de rest van het jaar verplaatste veel miners zich naar Xinjiang, het koude weer daar zorgde voor gratis verkoeling van de miners die daar draaide op energie opgewekt uit steenkolen. Voor beide provincies geldt het nieuwe verbod.

Meer decentralisatie

Door de recente ban van de Chinese overheid ziet de toekomst voor miners in China er overigens niet positief uit. De Chinese staat vindt dat het minen van bitcoin een grote energie verspilling en ziet het nut er niet van in. Tegenstanders hiervan zien dit anders, bitcoin is namelijk een oplossing voor mensen die leven in bewaking staten. Zoals bijvoorbeeld… China.

Toch is deze enorme daling in het rekenkracht niet per se iets slechts voor bitcoin. Momenteel is namelijk de grootste mining verplaatsing ooit plaats. Populaire alternatieven voor de miners zijn Texas, Maryland en Canada. Uiteindelijk zorgt het verbod van de Chinese staat er dus voor dat bitcoin nog meer decentraal wordt dan dat het al was. Ook dit maakt bitcoin sterker en onmogelijk om te verbieden.

Bitcoin veteraan Nic Carter vertelt in een interview met CNBC te denken dat zo ongeveer de helft van de miners in China uiteindelijk zullen vertrekken. Met Noord-Amerika als voornaamste bestemming.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!