Bitcoin hashrate tikt even all-time high aan, maar is inmiddels weer teruggevallen

De bitcoin hashrate bereikte op 6 januari kortstondig een all-time high van 361,28 exahash per seconde (EH/s). Dat is op zich vreemd, omdat die dag begon met een hashrate van 233 EH/s. Sinds het bereiken van de top is de hashrate weer teruggevallen naar 269,56 EH/s.

Wat betekent dit?

In principe moeten we hier niet teveel conclusies aan verbinden. Het is goed mogelijk dat het netwerk met geluk wat sneller blokken produceert dan normaal. Dan kan het voorkomen dat de hashrate hoger lijkt dan hij in werkelijkheid is. Uiteindelijk weten we nooit precies hoeveel hashrate er in het netwerk zit. We kunnen dat alleen gokken op basis van de moeilijkheidsgraad en het tempo waarop nieuwe blokken worden geproduceerd.

Bitcoin hashrate tikt even all-time high aan, maar is inmiddels weer teruggevallen

Over de afgelopen week was Foundry USA verantwoordelijk voor 29,08 procent van de totale hashrate, gevolgd door Antpool met 20,38 procent en F2Pool met 16,12 procent. MacroMicro suggereerde ook dat de gemiddelde kosten voor het minen van een bitcoin op dit moment hoger liggen dan de spotprijs.

Volgens de data zou het miners op dit moment zo’n 19.230 dollar kosten om een bitcoin uit de digitale grond te trekken. Met de huidige koers van iets meer dan 17.000 dollar, betekent dit dat veel miners op dit moment met verlies opereren.

Sneeuwstorm in de Verenigde Staten

Afgelopen maand was een pittige periode voor het Bitcoin netwerk. Een groot deel van de miners moest zijn apparaten afsluiten als gevolg van de sneeuwstorm in de Verenigde Staten. Het is dan ook geen verrassing dat de hashrate in die periode met 40 procent viel als gevolg van het slechte weer.

Veel grote miners hebben overeenkomsten met bijvoorbeeld de Texaanse autoriteiten om hun apparaten uit te zetten, zodra de vraag uit het reguliere stroomnet weer omhoog gaat. Als er bijvoorbeeld een sneeuwstorm uitbreekt en mensen veel stroom nodig hebben om hun huizen te verwarmen, dan stoppen de bitcoin miners hun productie.

Op die manier dragen bitcoin miners bij aan de stabilisatie van het stroomnet in de Verenigde Staten. Onder de normale omstandigheden kopen zij de overproductie van stroom op en als de pleuris uitbreekt, dan zetten ze hun apparaten uit en delen ze hun stroom met de gemeenschap.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....