Bitcoin hebzuchtmeter schiet uit naar ’79’, ligt oververhitting op de loer?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Bitcoin lijkt nieuw terrein te verkennen nu $50.000 achter ons ligt. Het verbod op mining in China en de bijbehorende scherpe daling van de rekenkracht is voorbij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De angst is uit de markt na het short squeeze event in de derde week van juli en we zien dat voorraden bitcoin bij exchanges afnemen en dat miners hun hand op de wallet houden en accumuleren voor nog betere tijden.

1. Bitcoin voorraden miners op recordhoogte

Dat is in ieder geval ook wat de Duitse analist Jan Wuestenfeld ziet in een grafieken die hij deelt.

De bitcoin voorraad in bezit van mining bedrijven zit zelfs op recordhoogte. Ze anticiperen volgens hem op een hogere prijs op de middellange termijn.

Bitcoin hebzuchtmeter schiet uit naar '79', ligt oververhitting op de loer?
conclusie: bullish/neutraal

Daar komt bij dat de hoeveelheid stablecoins op exchanges ook naar een recordhoogte gaan.

Dat is droog kruit aan de zijlijn die eventueel klaarstaat voor het bijkopen van het digitale goud of afwachtend voor een nieuwe dip.

Maar: stablecoins staan ook op beurzen als onderpand voor een leverage positie (margins), dus een deel van deze stablecoins gaat niet direct naar de spotmarkt.

Dus deze metric kan een vertekend beeld geven, hou daar rekening mee.

Bitcoin hebzuchtmeter schiet uit naar '79', ligt oververhitting op de loer?
conclusie: bullish/neutraal

2. Bitcoin Price Temperature

On-chain analist Dilution-proof heeft de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen, geïntroduceerd in dit artikel.

De indicator is in de basis als volgt opgebouwd: je trekt de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Bitcoin schrijft de vijfde achtereenvolgende groene weekkaars en dat heeft zijn weerslag op de temperatuur. Deze kruipt omhoog.

Ter vergelijking: twee weken geleden lag deze metric op 2.19 en deze maandag ligt deze op 2.49.

conclusie: bullish

3. Fear & Greed Index staat met '79' op hoogste punt in tijden

Nu de prijs zich in de beginfase van een nieuwe rally te bevinden, is het tegelijkertijd opletten of er op de korte termijn geen correcties kunnen optreden.

Deze analist ziet bijvoorbeeld een lichte stijging van de bitcoin voorraden, een teken van tussentijdse winstname.

conclusie: neutraal

Ook de hebzucht in de markt ligt met een score van '79' op de Fear & Greed Index relatief hoog, het hoogste punt sinds 3 maanden.

Bitcoin hebzuchtmeter schiet uit naar '79', ligt oververhitting op de loer?

Nemen lange termijn investeerders tussentijds winst of niet? Loopt het financieringspercentage op de derivatenmarkt weer snel omhoog? Is er niet teveel hebzucht in de markt, met oververhitting tot gevolg?

Vooralsnog zijn deze drie vragen negatief te beantwoorden, maar hou er altijd rekening mee en beleg alleen met geld wat je kunt missen.

Voor de middellange termijn is het niveau $56.500 nog een belangrijke, volgens de analisten van Whale Map.

Tijdens de vorige run was dat een punt waarop ook grotere beleggers (whales met minstens 1.000 BTC in bezit) winst nemen.

Ervan uitgaande dat deze entiteiten ook de dip hebben gekocht in de regionen $30.000 - $34.000, is dit een factor om de komende weken rekening mee te houden.

conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.